Alleen met een goede reden wordt bij gemeente Arnhem nog vlees gegeten - RTV Connect
Ankeiler: Als de gemeenteraad van Arnhem of het ambtelijk apparaat met elkaar eten zal dat voortaan in principe vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig zijn.

- Als de gemeenteraad van Arnhem of het ambtelijk apparaat met elkaar eten zal dat voortaan in principe vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig zijn. Vlees komt alleen op tafel als daarom is gevraagd of dat vooraf is 'beredeneerd'. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond.

De regel geldt voor alle lunches, feesten, borrels en evenementen vanuit de raad en gemeente. Het meeste voedsel moet bovendien lokaal, biologisch en circulair zijn.

"Hiermee zal er over de hele linie meer plantaardig worden gegeten en meer bewustzijn ontstaan over het eten van vlees", jubelt Muriël Simonis (GroenLinks) die het voorstel indiende. "Door het principe om te keren zal de persoon die graag vlees of vis wil daar een bewuste keus en actie aan verbinden."

Er zijn overigens bitterballen en gehaktballen die plantaardig zijn, maar niet van 'echt' te onderscheiden

"Blijf van m'n gehaktbal af", poneert Klaartje van Dillen (CDA) die tegen stemde. "Waarom worden er toch altijd gehaktballen en bitterballen als voorbeeld gebruikt?", vraagt Simonis zich af. "Zal wel een cultuurstatement zijn. Er zijn overigens bitterballen en gehaktballen die plantaardig zijn, maar niet van 'echt' te onderscheiden."

'Vegetarisch gedram'

"Belachelijk dat ze hun vegetarische gedram willen opdringen", vindt PVV'er Coen Verheij. "Het merendeel van de mensen die wij vertegenwoordigen eet gewoon vlees, dus dat zou de standaard moeten zijn."

Steffenie Pape (VVD) constateert dat keuzevrijheid niet meer de standaard is met dit besluit, wat die volgens haar wel zou moeten zijn. "Wat ons betreft bepaal je vooral zelf wat je eet."