Ankeiler: Door de coronalockdown mochten sekswerkers niet aan het werk. Op financiële steun konden ze ook niet rekenen.

- Door de coronalockdown mochten sekswerkers niet aan het werk. Op financiële steun konden ze ook niet rekenen. Met terugwerkende kracht gaat de gemeente Arnhem de sekswerkers nu toch compenseren. "Meld je bij de gemeente", roept D66 raadslid Susan van Ommen op.

"Ik ben zo blij met dit besluit", laat Van Ommen weten. Volgens haar heeft het veel te lang geduurd: "Het is zo schrijnend geweest. Door het stigma op sekswerkers hadden ze geen compensatie en geen inkomen." Waanzin vindt Van Ommen, want andere contactberoepen mochten wel weer.

Sekswerk is ook werk

Al bij de eerste lockdown bracht Van Ommen het probleem onder de aandacht. De gedachte dat werkenden zonder geld komen te zitten en zo gedwongen illegaal moesten werken, kon ze niet verkroppen. "Ik dacht mee aan hoe ze hun werk tijdens corona wel veilig konden doen", vertelt ze.

"Dus hup, open die tippelzone!", zei Van Ommen vorig jaar december tegen burgemeester Marcouch. Maar dat deed hij, anders dan de burgemeester in de andere steden, niet. Ze konden immers bijstand aanvragen.

"Je dwingt mensen de illegaliteit in"

Van Ommen is destijds geschrokken door de reactie van de burgemeester. Volgens haar mag je een mening hebben over sekswerk, maar het zijn ook gewoon mensen die willen werken. "Sommige sekswerkers zitten in kwetsbare posities. Die hebben juist steun nodig in coronatijd", aldus Van Ommen.

Nathalie Nede van de ChristenUnie benadrukt in de gemeenteraad dat een onveilig werkklimaat kan leiden tot angst, stress en andere gezondheidsklachten: "helaas voelen sekswerkers zich niet altijd veilig op de werkvloer." Ze is bang voor seksuele intimidatie.

Sekswerkers verdienen steun, maar zijn niet zielig

Eigenaresse Jill van SM Studio Donna Fiera vindt de coronasteun voor sekswerkers goed. Hoewel haar medewerkers gewoon recht hebben op coronasteun, vindt ze de verhoudingen scheef: "Er zijn heel veel dames die altijd netjes hun werk doen. Ze houden zich aan de regels en betalen belasting. Maar heb je door een opting-in regeling geen recht op coronasteun, dan moet je toch iets."

Sommigen zoeken volgens Jill een andere baan. Anderen kiezen ervoor om illegaal te werken. Iets waar collega's in de branche ook niet om staan te juichen. "Ik pleit voor veilige werkplekken in Arnhem, zoals een mooi chic bordeel. Dat is beter voor de branche en daarnaast werk je illegaliteit niet in de hand."

Ook Jill vindt dat er een stigma heerst op sekswerkers: "Onthoud dat velen hun werk heel goed doen en met plezier. Zij zijn echt niet zielig. Ze hebben recht op steun van de overheid."

Gemeente bepaalt

Sekswerkers die via een opting-in regeling werken betalen belasting, zonder te zijn ingeschreven als ondernemer. De gemeente bepaalde voor hen dat ze anderhalf jaar lang geen recht hadden op coronasteun.

Nu is de gemeente dus om. Met terugwerkende kracht moet de gemeente actief op zoek naar sekswerkers die buiten regelingen vielen. Sekswerkers mogen zich ook melden.

foto: Philippe Leroyer

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.