'Eerste Gelderse fietsvlonder', fietsenrekken in ruil voor een autoplek - RTV Connect
Bevat Video: Video
Ankeiler: In de Driekoningenstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier werd dinsdagochtend een fietsvlonder geplaatst. Volgens de gemeente is het de eerste in Gelderland.

- In de Driekoningenstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier werd dinsdagochtend een fietsvlonder geplaatst. Volgens de gemeente is het de eerste in Gelderland. Een tijdelijke vlonder met fietsenrekken erop wordt op een autoparkeervak gezet. Dat gebeurt alleen als minimaal vijf straatgenoten het daarmee eens zijn.

Een nog slaapdronken jongedame had kennelijk het bord niet gezien dat de parkeerplek voor haar deur deze morgen vrij gehouden moest worden voor het plaatsen van de fietsvlonder.

"Dat is mijn auto, sorry!", roept ze uit haar raam hangend. Net op tijd, de sleepwagen stond al klaar. De vlonder wordt vervolgens in een kwartiertje op de juiste plek getakeld. Nog even wat schroeven aandraaien, en klaar.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Volgens initiatiefneemster Mariëlle Asselbergs was het in haar wijk geen probleem de handjes op elkaar te krijgen voor dit project. "Ik had met gemak wel tien medestanders kunnen vinden." De overlast van fietsen op de stoep is groot, ervaart zij. "Die fietsen tegen de muren geven allereerst een rommelig beeld. Maar als mensen met een kinderwagen of rollator door de straat willen, kunnen ze er gewoon niet langs."

Gelukkig is er nog geen ongeluk gebeurd, maar als we daarop moeten wachten, is het te laat

Zelf is ze goed ter been, vervolgt Asselbergs. "Maar ik zag laatst iemand die dan de straat op moet. Het is hier een drukke doorgaande weg waar auto's echt hard rijden. Dat is gewoon onveilig. Gelukkig is er nog geen ongeluk gebeurd, maar als we daarop moeten wachten, is het te laat." Ze vindt de mogelijkheid om een fietsvlonder te plaatsen dan ook heel positief.

Dat de acht plekken waar de vlonder ruimte voor biedt niet direct alle fietsproblemen oplossen, erkent Asselbergs. "Er moeten dus misschien wel meer stallingen worden geplaatst."

'Autoloos centrum fijner'

Dat daar een autoparkeerplek voor opgeofferd moet worden 'is dan maar zo', stelt Asselbergs. "Al die auto's in de stad is ook geen doen. Een autoloos centrum zou nog fijner zijn. Heel veel dingen zijn met de fiets of het openbaar vervoer te doen: daar moet je in deze tijd wel over nadenken." Ze hoopt dan ook dat de fietsvlonder snel op meer plekken in Arnhem te zien is.

Die is wel echt bedoeld voor plekken waar het erg druk is met fietsen op straat en er binnen de panden geen gelegenheid is om deze te stallen, legt wethouder Roeland van der Zee uit. "Het is altijd op initiatief van de buurtbewoners. Als die overlast ervaren, kunnen ze een vlonder aanvragen. We gaan natuurlijk wel even kijken of die problematiek er ook echt is."

De vlonder blijft drie maanden liggen. Daarna wordt er met de buurt geëvalueerd. Als deze bevalt, wordt hij vervangen voor een definitieve oplossing. Dan wordt er een stoep gemaakt met fietsenrekken. "Ik geloof wel dat het gaat bevallen", is Asselbergs overtuigd.

Zie ook: Je fiets parkeren in een autovak, het mag straks wellicht