Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Aad de Mos werkte bij beide clubs. Foto: Orange Pictures
Ankeiler: Als Vitesse het tweeluik met Dundalk weet door te komen, wacht in de play-offs van de Conference League het Belgische Anderlecht of KF Laçi uit Albanië

- Als Vitesse het tweeluik met Dundalk weet door te komen, wacht in de play-offs van de Conference League het Belgische Anderlecht of KF Laçi uit Albanië

De Arnhemmers beginnen dan op 19 augustus met een uitwedstrijd en een week later is de return in GelreDome.

Anderlecht is een club met een grote reputatie. In de jaren 70 en 80 hoorden de Belgen bij de top van Europa met spelers als Arie Haan, Rob Rensenbrink, Frank Arnesen, Enzo Scifo en Luc Nilis. In 1976 en 1978 won de club de Europacup 2 en in 1983 de UEFA-cup. Het laatste internationaal aansprekende resultaat dateert van 1990, toen Anderlecht met Aad de Mos als trainer de Europacup 2-finale verloor van Sampdoria.

Afbeelding
Aad de Mos werkte bij beide clubs. Foto: Orange Pictures

De Mos werkte later ook twee seizoenen in Arnhem en John van den Brom stapte in 2012 als trainer over van Vitesse naar Anderlecht. In 2013 werd hij kampioen van België, maar nog geen jaar later kreeg hij zijn congé.

In verval

De laatste landstitel van de Brusselse club dateert uit 2017. De laatste jaren is Anderlecht flink in verval. Ook voormalig Fred Rutten, eveneens ex-Vitesse, was enkele maanden trainer, zonder succes. Vitesse trof al twee keer eerder een Belgische club in Europa. In 1992 werd KV Mechelen uitgeschakeld (twee keer 1-0) en in 2017 trof Vitesse Zulte Waregem. In België werd het 1-1, maar in GelreDome verloor Vitesse met 2-0.

Subtopper

KF Laçi is een subtopper uit Albanië. De club won twee keer de Albanese beker en één keer de Supercup, maar Laçi werd nog nooit kampioen. De club is de laatste jaren een vaste klant in de voorronde van de Europa League. In de voorronde van de Conference League rekende Laçi af met Podgorica uit Montenegro en Universitatea Craiova uit Roemenië.

Deel dit artikel