Ankeiler: De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid.

- De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.

Daarin zat het percentage omwonenden dat ‘ernstige hinder’ ervaart van de stank, steeds ruim boven de tien procent die de GGD daar als maximale norm voor stelt. Het gaat dan met name om mensen die binnen duizend meter van de papierfabriek wonen. Dat zijn inwoners van de dorpen Renkum en Heelsum.

Zie ook: Buurtbewoners zijn 'rottende, chemische stank' van fabriek helemaal beu

De geur van de nieuwe machine die de papiermaker in 2016 weer in gebruik nam, leidde al tot veel commotie. Inwoners verenigden zich in actiegroepen om daar een einde aan te maken. Ook zag de omgevingsdienst de klachten toenemen.

Voor de onderzoeken verzamelde de GGD onder meer informatie van omwonenden via een digitale vragenlijst en een 'geurapp'. Aanvullend landelijk onderzoek zou het beeld van geurhinder in een deel van Renkum bevestigen.

Professionele snuffelploegen

Ook Parenco zelf liet een onderzoek uitvoeren. Professionele snuffelploegen hebben daarbij 'de geurpluim' in beeld gebracht. Daaruit bleek dat deze op een afstand van 600 tot 950 meter richting het dorp kan worden waargenomen. Dat is ook afhankelijk van de windrichting. De opstart van de papiermachine, zou extra stank voor de omgeving veroorzaken.

Wat het gevolg is van deze nieuwe resultaten en conclusies, is nog onduidelijk. Daar gaan de provincie, gemeente en het bedrijf met elkaar over praten. Ook worden deze betrokken in gesprekken met omwonenden.

Beter communiceren

In elk geval moet de fabriek zich in blijven spannen om de geuroverlast verder te verminderen, concludeert de omgevingsdienst. Onderzoek naar de effecten van de uitblaasrichting en uitblaashoogte van de papiermachine zou daaraan bij kunnen dragen. Verder zou Parenco beter naar de omgeving moeten communiceren wanneer er meer geurhinder te verwachten is.