Ankeiler: De Arnhemse gemeenteraad is verbijsterd.

- De Arnhemse gemeenteraad is verbijsterd. Het college heeft volgens hen niet tijdig en adequaat gehandeld, waardoor dertig leerlingen dit jaar niet naar de zomerschool kunnen. "We weten allemaal dat er leerachterstanden zijn en dat leerlingen moeten bijspijkeren. De gemeente had de regie moeten nemen", stelt CDA-lid Klaartje van Dillen. Zij kondigt raadsvragen aan na het zomerreces.

Het college heeft zich vergist in de populariteit van de zomerschool, tot teleurstelling van de raad. 'Zonde dat er hierdoor kinderen thuiszitten', 'dit gaat om kinderen, dan moet er capaciteit zijn' en 'verrassend dat het college niet op de hoogte was', zijn enkele reacties.

'Ik roep ouders op wat te doen'

Bij de opening op maandag startten er 150 leerlingen met het drie weken durende zomerschoolprogramma. En dat terwijl er 180 inschrijvingen waren. Dat er dertig kinderen thuiszitten, vindt wethouder Roelofs jammer. Hij roept de ouders van die kinderen op ook wat te doen. Coen Verheij vindt die oproep ongepast. "Dat is het verschuiven van het probleem. De wethouder had beter naar zichzelf kunnen kijken."

Roelofs deelde RTV Arnhem ook mee dat er dit jaar extreem veel aanmeldingen zijn en dat de zomerschool is ingehaald door haar eigen succes. Maar Roelofs had volgens Maarten Venhoek van D66 op de hoogte moeten zijn van de situatie: "Het college weet dat er druk zit op de onderwijssector." D66 zou in de gemeenteraad hebben benadrukt dat het belangrijk is de achterstanden in het onderwijs in de gaten te houden.

'Kwalijke zaak'

PvdA-raadslid Giovanni Visser noemt de zomerschool een belangrijk middel om achterstanden in te halen. Hij vindt het een kwalijke zaak dat de zomerschool niet voor iedereen beschikbaar is. "Dit roept vragen op. Ik wil de wethouder hier graag over spreken." Volgens hem is de zomerschool met een reden in het leven geroepen. "Kinderen weigeren aan de poort kan echt niet."

'Geen zicht op behoefte kinderen'

Het is volgens Sarah Dobbe van de SP pijnlijk dat het college geen zicht heeft op de behoefte van Arnhemse kinderen en gezinnen. "Het is heel erg dat ze dit laten gebeuren", meent Dobbe.

De SP vindt dat de wethouder moet regelen dat de kinderen alsnog mee kunnen doen met de zomerschool dit jaar. De kinderen die zich aanmelden voor de zomerschool doen dat volgens Van Dillen van het CDA heel bewust. "Die hebben recht op ondersteuning."

Blikje vol docenten

Het probleem van het onderwijs op dit moment is het tekort aan kwalitatief goede docenten, realiseert Venhoek zich. "Als iemand een blik docenten heeft, dan houdt iedereen zich aanbevolen", ziet Venhoek. "We snappen allemaal dat docenten nu vakantie nodig hebben. Die hebben verschrikkelijk onder druk gestaan."

Dat kinderen thuis moeten blijven, vindt ook Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem niet goed. Volgens hem is er een inschattingsfout gemaakt. "Dit moet goed worden uitgezocht."

Nu docenten vinden is onmogelijk

"We moeten breder kijken dan het onderwijs. Ik denk dat een samenwerking met bijvoorbeeld het bedrijfsleven een oplossing kan zijn", oppert Van Dillen. Venhoek maakt zich zorgen om de opgelopen onderwijsachterstand bij de kinderen. Ook hij zal na de zomervakantie in overleg gaan met het college. "We moeten kijken naar de mogelijkheden. Misschien willen eerder uitgestroomde docenten terugkomen", hoopt Venhoek.

Dat een oplossing een jaar op zich laat wachten, vindt Steffenie Pape (VVD) geen oplossing. "Je kunt niet zeggen: jammer we zitten vol. Volgend jaar kijken we verder." Pape vindt dat de dertig kinderen alsnog bijles moeten krijgen: "Ik zou de kinderen in beeld zien te krijgen. Je kunt ze niet laten bungelen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel