Bevat Video: Video
Ankeiler: De drie scenario’s die deze week voor de Posbank gepresenteerd zijn, zijn het startpunt voor de aanpak van de drukte in het natuurgebied.

- De drie scenario’s die deze week voor de Posbank gepresenteerd zijn, zijn het startpunt voor de aanpak van de drukte in het natuurgebied. Betrokkenen zijn blij dat er na tientallen jaren van ideeën actie ondernomen wordt om de toekomst van het gebied veilig te stellen.

“Er zijn echt momenten dat het de natuur, de ondernemers en de bewoners niet ten goede komt”, ziet ondernemer Peter Oversteegen. Hij zit met zijn bedrijf aan de rand van de Posbank en wil dat over tien jaar nog steeds kunnen doen. “Natuurlijk is drukte fijn voor je bedrijf, maar je moet ook naar de toekomst kijken en dan kan drukte ook tegen je werken.”

De aanloop naar de scenario’s was lang. “We zijn hier al wel dertig jaar mee bezig”, zegt wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden. “Maar je merkt de laatste jaren dat het draagvlak dat er iets moet gebeuren toeneemt.” Dieptepunt was begin vorig jaar, toen Nederland in de lockdown massaal de natuurgebieden opzocht en de Posbank volledig dicht slibde.

Niet iedereen tevreden stellen

De afgelopen tijd zaten veertig belangengroeperingen met elkaar om tafel. Variërend van de gemeenten Rheden en Rozendaal en Natuurmonumenten tot de Fietsersbond, Motoractiegroep, ANWB en bewoners. Iedereen tevreden stellen is dan ook onmogelijk, zegt de wethouder. “Dat is ook niet het doel op zich. Ik wil de mensen graag betrekken en ze laten vertellen wat ze er van vinden en welke oplossingen ze zien. Maar we zullen als overheid een beslissing moeten nemen.”

In een van de scenario’s wordt de Beekhuizenseweg tussen het Paviljoen en Velp afgesloten, motorrijders zijn daar niet allemaal blij mee, zegt Marian Bannink. “De Posbank heeft mooie haarspeldbochten, die voor het op doen van ervaring heel belangrijk zijn. Wij zouden het heel erg vinden als dat niet meer kan.” In een eerder stadium liet de Motoractiegroep weten dat welk scenario het ook wordt, zij zich daarbij neer zullen leggen.

Scenario’s combineren

De scenario’s zoals ze nu op tafel liggen, kunnen nog wijzigen. “We hebben ze als richtinggevende scenario’s neergelegd”, zegt wethouder Haverkamp. “Het is natuurlijk altijd mogelijk om een combinatie te maken of dat er mensen zijn die nog een beter plan hebben. Daar staan we open voor, er zijn nog geen besluiten genomen.” Die besluiten volgen in oktober en november, wanneer de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal een knoop doorhakken welk scenario het wordt.

Tot het einde van het jaar wordt er dan gewerkt aan het masterplan, waarin ook ruimte is voor overige problematiek zoals grote groepen wielrenners en mountainbikers en wandelaars die zich niet aan de paden in de natuur houden meegenomen wordt. “Dat gaan we in het uitgewerkte plan meenemen”, zegt wethouder Haverkamp. “Daar zullen we ook iets voor moeten bedenken om dat te beperken of te voorkomen.” Ondernemer Oversteegen vult hem aan. “Dit zijn de drie scenario’s waarmee gestart gaat worden en laten we blij zijn dat er in ieder geval gestart gaat worden.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel