Ankeiler: Er is een nieuwe medewerker in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij heet James, heeft een schattig vierkant gezichtje en is van metaal. James is dan ook geen verpleger, maar een robot.

- Er is een nieuwe medewerker in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij heet James, heeft een schattig vierkant gezichtje en is van metaal. James is dan ook geen verpleger, maar een robot. Hij helpt de jongste en de oudste patiënten door ze op sleeptouw te nemen.

“Een kind wil niet altijd uit bed na een operatie”, schetst projectleider robotica Bernke Papenburg een situatie. “Een robot wil dan wel eens helpen. Hij heeft meer overtuigingskracht dan een verpleegster omdat het een andere invalshoek geeft dan iemand die voor je zorgt.” Maar James helpt ook patiënten op de afdeling geriatrie. “Hij kan helpen een dwalende patiënt naar bed te krijgen of naar de algemene ruimte”, zegt Papenburg.

Robot James is op proef in het Rijnstate en wordt goed ontvangen. “Patiënten en personeel reageren heel positief en enthousiast”, ziet Papenburg. De robot voert verschillende taken uit. “Het is geen gimmick. We kijken waar hij het beste in is om hem zo goed mogelijk in te kunnen zetten.”

Taken overnemen

In de toekomst kan James taken overnemen van het personeel. “Bijvoorbeeld repeterend werk waar wij als mensen na twintig keer wel klaar mee zijn. Maar hij is ook heel handig met de vergrijzing. Als we werk aan een robot over kunnen laten, hebben de verpleegkundigen meer tijd voor de patiënten om het verschil te maken.”

Daarom denkt Papenburg ook dat de robot geen banen gaat kosten. “Het is heel hard nodig als ondersteuning, maar het moet geen vervangingen worden. Dan zijn we denk ik niet op de juiste manier bezig.” James is tot eind september op proef in het ziekenhuis. Daarna worden de resultaten geëvalueerd met patiënten, ouders en personeel. In het najaar valt de beslissing of James blijven mag en wat zijn werkzaamheden worden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.