'Dokter, nu ik er toch ben', huisarts Rutger Verhoeff eerlijk in zijn nieuwe boek - RTV Connect
Ankeiler: De in Arnhem geboren Rutger Verhoeff brengt vandaag zijn vijfde boek uit: "Dokter, nu ik er toch ben." De waarnemend huisarts geeft in het boek een inkijkje in wat hij in verschillende praktijken heeft meegemaakt over de afgelopen tien jaar.

- De in Arnhem geboren Rutger Verhoeff brengt vandaag zijn vijfde boek uit: "Dokter, nu ik er toch ben." De waarnemend huisarts geeft in het boek een inkijkje in wat hij in verschillende praktijken heeft meegemaakt over de afgelopen tien jaar.

"Het is een reis door de tijd, met emotionele, luchtige en soms grappige verhalen", omschrijft Verhoeff. Het boek laat volgens de huisarts een ontwikkeling zien in het vak. "Er zijn verhalen over de groeiende rol van de huisarts in de terminale zorg en natuurlijk de invloed van een (corona)virus op de patiënt en de arts."

Plastic fantastic

Het boek is verhalend geschreven en geeft inzicht in het vak van een huisarts en hoe een huisarts denkt en doet. "Wij balen ook van die tien minuten per klacht en dat zie je ook terug in het boek", vertelt hij.

Het vak verandert door de jaren heen. Er is vergrijzing volgens Verhoeff, maar er wordt ook meer medicatie dan vroeger voorgeschreven. Mensen willen soms te snel een pilletje en wij geven dat meer. "Maar er is ook meer plastic fantastic", wat iets van deze tijd is volgens de huisarts.

"Nu durf ik me kwetsbaar op te stellen"

Over zijn eerdere boek over zijn werk als waarnemend huisarts, is Verhoeff kritisch: "Ik kreeg toen commentaar dat bij dat boek 'alles zo goed afliep bij huisarts Verhoeff'. Maar in dit boek is dat niet zo. Ik durf me nu kwetsbaar op te stellen."

Aan het einde van het boek staat een conclusie met overpeinzingen legt Verhoeff uit. "Daarin kan ik uitleggen hoe ik het een volgende keer uit kan leggen. Er was bijvoorbeeld een dame met angst- en paniekklachten. Ik vroeg haar of ze vroeger gepest is, omdat ik vroeger zelf gepest ben. Dan vertel je als dokter ineens over jezelf. Vroeger durfde ik dat niet, maar nu weet ik dat je een voorbeeld voor iemand kan zijn."

Geen boekpresentatie, toch een druk programma

Een boekpresentatie vond waarnemend huisarts Verhoeff in coronatijd niet gepast. Daarnaast legt hij uit dat je moet zorgen dat er pers op afkomt. "Anders is het meer voor familie en vrienden. Heel leuk, maar dan ga ik na vier boeken liever naar Koffietijd."

Vanochtend bezoekt Verhoeff Koffietijd en is hij op Radio 2. De rest van de week staat ook in het teken van mediabezoeken, bijvoorbeeld bij 100%NL en hij was te horen op Radio 1.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel