Bevat Video: Video
Ankeiler: Kinderen spelen bijna niet meer buiten. Dat kan anders, vond gymleraar Rutger Verhagen uit Arnhem. Hij is de bedenker van de Hutcraft!-box.

- Kinderen spelen bijna niet meer buiten. Dat kan anders, vond gymleraar Rutger Verhagen uit Arnhem. Hij is de bedenker van de Hutcraft!-box. En met die box organiseerde hij deze zomer ook een heus NK!

Voor zijn master Sport- en beweeginnovatie aan de HAN onderzocht Verhagen zijn ervaringen. En die klopten: "Waar 70 procent van de grootouders en ouders van nu nog meer buiten speelden, dan binnen, is dat nu nog maar 10 procent. Eén op de zeven kinderen speelt helemaal niet meer buiten!"

De Arnhemmer bedacht met behulp van kinderen de Hutcraft!-box. In de box zit gereedschap en benodigdheden voor het maken van een hut. Ook is er uitleg over hoe je natuurvriendelijk een hut kunt bouwen. De Hutcraft!-box daagt kinderen uit ouderwets hutten te bouwen in parken en plantsoenen in hun omgeving.

200 Hutcraft!-boxen

Na crowdfunding zijn 200 boxen uitgedeeld aan buurtsportcoaches, welzijnsmedewerkers en speeltuinverenigingen. "Zo hebben instanties letterlijk het gereedschap in handen om kinderen weer ouderwets hutten te laten bouwen. Ik hoop dat de box standaard wordt in het aanbod van die instanties."

Corine Nuchter van Sportbedrijf Arnhem is blij met het idee: "Je ziet de kinderen creatief denken over hoe ze hun hut gaan bouwen. Dat is leuk om te zien. Zelf moeten wij ook weer een beetje ontdekken waar je moet beginnen. Je voelt je weer een beetje kind."

NK Hutcraft!

In augustus konden kinderen door heel Nederland deelnemen aan het NK Hutcraft! Ze stuurden hun filmpjes in via TikTok of Instagram. De tien winnende groepjes kinderen ontvangen 12 september live hun prijs in Arnhem.

Uit het onderzoek van gymleraar Verhagen blijkt ook dat kinderen niet meer worden uitgedaagd. Alles is te veilig. "Kinderen mogen niet te hoog, overal liggen rubberen speeltegels. Speeltuinen zijn saai voor kinderen geworden." Maar ook spelen in de straat kan niet meer, denkt de bedenker van de Hutcraft! "Daar staan zoveel auto's. Kinderen moeten daardoor leren hun eigen plek te claimen en een eigen domein te maken. Dat kan met hutten bouwen."

Dat kinderen meer binnen zitten is een maatschappelijk probleem, vindt Verhagen. Het gevolg is dat kinderen dikker worden, minder creatief en minder goed zijn in oplossingen verzinnen.

Gamen is niet slecht

Toch is computeren niet persé slecht, vindt Verhagen. "De Ipad of Playstation krijgen al snel de schuld. Maar de spelletjes die kinderen daar op spelen dagen het brein van kinderen uit. Ze spelen in op autonomie, competentie en verbondenheid." Volgens de gymdocent zijn dit grote triggers voor kinderen.

Gamen is goed, omdat kinderen er veel van leren. Ze ontwikkelen er door. "Dit kan je best eens laten gebeuren. Maar we moeten buiten spelen stimuleren."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel