Arnhems initiatief moet miljoenen zorgjassen per jaar besparen - RTV Connect
Ankeiler: Het toch al grote verbruik van wegwerp isolatiejassen in de zorg, schoot omhoog in coronatijd.

- Het toch al grote verbruik van wegwerp isolatiejassen in de zorg, schoot omhoog in coronatijd. Een initiatief van het Arnhemse bedrijf Aarden moet zeker 35 miljoen van die jassen uit de afvalberg houden. Het leverde eigenaar Erik Toenhake al 300.000 euro subsidie op om dat verder uit te werken. Morgen wordt zijn idee zelfs aangeboden aan het kabinet tijdens 'Duurzame Dinsdag', voorafgaand aan Prinsjesdag.

Het idee ontstond tijdens zijn zoektocht naar duurzame materialen voor de maatpakken die hij normaal gesproken maakt, legt Toenhake uit. Honderd procent polyester, van hetzelfde materiaal als petflessen, bleek 'meervoudig en levenslang' recyclebaar.

'Niet meer stinkend en zweterig'

Hoewel dat echt niet meer het 'stinkende en zweterige materiaal' is zoals vroeger, is daarvoor bij maatpakken weinig acceptatie in de markt, ervaart Toenhake. Dus ging hij in op een oproep van de overheid om een oplossing te bedenken voor de enorme afvalberg aan isolatiejassen.

Normaal gesproken worden die na gebruik direct weggegooid. Die van Toenhake kunnen vijftig tot honderd keer worden gewassen, waarna ze volledig worden gerecycled. Met de 300.000 euro subsidie die hij daarvoor kreeg, moet het plan in januari in de steigers staan.

In rustige tijden verbruikt de zorg al 700.000 jassen per week, weet Toenhake. Dat zou dus al 35 miljoen jassen per jaar besparen, rekent hij voor. In crisistijd zou dat zelfs richting de 2 miljoen isolatiejassen per week gaan, waarmee de milieubesparing nog veel groter is.

We willen allemaal geen kinderarbeid, maar vervolgens moet je concurreren tegen een prijs die daar wel op is gebaseerd

De prijs is volgens Toenhake de grootste uitdaging voor zijn plan als we goederen voor 'dumpprijzen uit landen als China' blijven importeren. "Vaak hebben we de mond vol over duurzaamheid, maar willen er niet voor betalen. We willen allemaal geen kinderarbeid, maar vervolgens moet je concurreren tegen een prijs die daar wel op is gebaseerd."

Medewerking ziekenhuizen

Hoewel daar nog het nodige onderzoek voor loopt, zal de technische haalbaarheid van zijn product het probleem niet zijn, is Toenhake overtuigd. "Maar ook de logistiek in de ziekenhuizen moet anders worden ingericht voor het wasproces." De ziekenhuizen Rijnstate, Sint Maartenskliniek en Isala zouden hun medewerking al hebben toegezegd.

Als hij eind januari alle processen op elkaar heeft aangesloten, vraagt het uitrollen van het plan om 'grote investeringen', weet Toenhake. "Denk aan alle wasinstallaties die moeten worden aangeschaft." Hoewel er volgens Toenhake niet teveel geleund moet worden op overheidssubsidies, zou het wel helpen als het prijsverschil ten opzichte van het huidige proces in de eerste periode wordt bijgelegd.

'Vaak zo'n wassen neus'

"We kunnen blijven praten over circulair ondernemen, maar laten we het nu ook echt een keer gaan doen", betoogt Toenhake die erop wijst dat de kledingindustrie de op één na vervuilendste ter wereld is. Bovendien zou er uit dit initiatief zomaar een sneeuwbaleffect kunnen ontstaan, verwacht hij. "Als dit werkt, kun je ook denken aan kleding voor operatiekamers, de voedselindustrie of vuilnismannen."

Op dit moment ziet Toenhake veel duurzaamheidsinitiatieven die in feite 'oude wijn in nieuwe zakken' zijn. "Die bekken wel lekker, maar produceren ondertussen nog steeds veel afval. Dat is vaak zo'n wassen neus. Met dit idee gooien we het écht over een andere boeg."

Naast dat zijn initiatief dinsdag in het koffertje aan het kabinet zit, kan hem dat ook nog een prijs opleveren. Toenhake is namelijk een van de drie genomineerden voor de 'circulair ondernemenprijs'.