Afdrukken
Ankeiler: Het is vervelend dat onder meer kapperszaken, theehuizen en telefoonzaken in het Arnhemse Spijkerkwartier die te goeder trouw zijn, lijden onder de criminelen onder hen.

- Het is vervelend dat onder meer kapperszaken, theehuizen en telefoonzaken in het Arnhemse Spijkerkwartier die te goeder trouw zijn, lijden onder de criminelen onder hen. Dat stelt rekenkamervoorzitter Arie Teeuw woensdagavond op vragen van DENK Verenigd Arnhem. De partij wilde weten of hij niet onzorgvuldig is geweest met het benoemen van dit type ondernemingen in zijn onderzoek naar ondermijning.

"Als wij horeca zien die een aantal jaren bestaat en waarvan wij door simpele observatie zien dat de omzet nagenoeg nul is, mag je ervan uitgaan dat dat gefinancierd is met geld dat we niet willen", pareert Teeuw fractievoorzitter Yildirim Usta. Die wijst onder meer op goedwillende kappers in dat gebied, die de nodige collega's zouden hebben opgeleid en daarop aangekeken worden.

'Voldoende bestuurlijke ruimte'

De raad sprak opnieuw over het rapport dat hard oordeelde over de aanpak van criminaliteit in de Rijnstad waar drugscriminaliteit, mensenhandel en misstanden met vastgoed hoogtij zouden vieren.

Teeuw sprak de verwachting uit dat als de raad en burgemeester laten zien dat aan te willen pakken, dat ook gaat gebeuren. Ondanks dat de formele verantwoordelijkheid daarvoor niet altijd binnen de lokale politiek ligt. "Er is nog voldoende bestuurlijke ruimte, voor u over het randje gaat", moedigt Teeuw de volksvertegenwoordiging aan om iets meer de grenzen op te zoeken.

De inzet van een zogeheten stadsmariniers, zoals dat inmiddels in het Spijkerkwartier gebeurt, kan volgens de onderzoeker een oplossing zijn. Die zouden de schakel kunnen zijn en verbinding maken waar dat de wijkteams niet lukt, onder meer omdat kennis en focus op dit gebied ontbreekt, stelt Teeuw.

'Vast geen miljoenen'

Teeuw adviseert te focussen op de door hem benoemde grootste issues. "Want er is vast geen 10 tot 15 miljoen euro om alles in een keer op te pakken", besluit hij terwijl burgemeester Ahmed Marcouch op de achtergrond grappend duidelijk maakt dat hij daar wel oren naar zou hebben.

Deel dit artikel