Rep en Oosterveer over Europese tegenstander Vitesse: 'Onderschat het Franse voetbal niet' - RTV Connect
Ankeiler: Vitesse maakt zich op voor de thuiswedstrijd tegen Stade Rennes. John Rep, hij maakte twee WK-finales mee, kent het Franse voetbal.

- Vitesse maakt zich op voor de thuiswedstrijd tegen Stade Rennes. John Rep, hij maakte twee WK-finales mee, kent het Franse voetbal. Net als Arnold Oosterveer, die er in de jaren negentig vijf jaar voetbalde en dat onder meer deed in Rennes.

Vitesse kan uitstekende zaken doen als het donderdagavond in de eigen GelreDome wint van de Franse subtopper. Dan heeft het de volle buit uit twee wedstrijden en staat de Gelderse club aan kop van de poule. Maar Rep, hij scoorde 50 goals voor Ajax in de succesvolle jaren zeventig, is er niet helemaal gerust op.

Flinke transfers

"Ik zie nog regelmatig wedstrijdjes in Frankrijk en het niveau is gewoon hoog", stelt de voormalig spits.. Rep speelde zes jaar in het populaire vakantieland, twee jaar voor Bastia op Corsica en vier jaar voor Saint Etienne. "Er is talent genoeg. Financieel gaat het de clubs meestal goed. Ook Stade Rennes heeft onlangs een paar flinke transfers gemaakt. Financieel staan ze er heel goed voor. Bovendien hebben ze een grote sponsor die er veel geld in pompt", weet Rep.

Techniek

"Het is lastig in te schatten, maar ik denk dat Vitesse het zwaar gaat krijgen. Je moet het Franse voetbal echt niet onderschatten. Ook het nationale elftal is natuurlijk al jaren goed. De spelers hebben bijna allemaal een goede techniek", aldus de 67-jarige Rep.

Oosterveer kwam in Frankrijk uit voor Chamois Niortais, Valenciennes en tussen 1991 en 1992 Stade Rennes, de tegenstander donderdag dus van Vitesse in Arnhem. "Die wedstrijd ga ik wel even kijken", vertelt de voormalig verdediger van onder meer ook SC Heerenveen die al jaren spelersmakelaar is. Zo behartigt Oosterveer al ongeveer 20 jaar de belangen van Klaas Jan Huntelaar.

Goals tegenhouden

"Het Franse voetbal is heel resultaat gericht. Dat was zo in de tijd dat ik er speelde en zie je nu nog steeds. Het nationale team is een goed voorbeeld. Het is niet altijd leuk om te zien. Goals tegenhouden lijkt belangrijker. Als de spits maar niet scoort in een wedstrijd. Ik kan het weten. Je ziet er veel sterke verdedigers maar ook creatieve middenvelders", weet Oosterveer.

"In mijn tijd was Olympique Marseille een uitzondering. Dat was met iemand als Papin een fantastisch team. Nu zie je dat met Paris Saint Germain al is de buitenlandse invloed daar natuurlijk gigantisch."

Intens

"Stade Rennes was in mijn tijd een kleine club", zegt Oosterveer. "Toen ik daar ging voetbalden, waren ze net gepromoveerd naar de hoogste divisie. Dat was mooi. Maar het is dertig jaar geleden. Op straat werd je aangesproken als voetballer, het leefde echt. Hoe hoger je komt in Europa hoe nuchterder de mensen worden. Hoe zuidelijker je gaat, hoe intenser het allemaal wordt. Nee, van het huidige Stade Rennes ken ik niemand meer", vertelt de inmiddels 58-jarige Groninger.

Op de vraag waar Rep aan denkt als de naam Vitesse valt, komt de man die in 1974 een voorhoede vormde met Cruijff en Rensenbrink snel met een antwoord. "Tannane. Die komt dan direct naar boven. Hij zit tegenwoordig vooral op de bank hè? Vorig seizoen heeft hij een goed seizoen gedraaid. Die jongen kan heel aardig voetballen, dus ik vind het wel frappant."

Leuze gozer

Ook Tannane speelde in Frankrijk bij Saint Etienne, de club waar Rep dus zelfs vier jaar actief was en waar hij nog altijd razend populair is. "Toen hij daar speelde, heb ik een wedstijd en een training van hem gezien. Daar blonk hij toen niet uit. Het was ook niet voor niets dat hij weg moest en toen voor Las Palmas ging spelen. Maar ik vind Tannane een leuke gozer."

Vertrouwen

Dat de creatieve middenvelder op een zijspoor is beland en zaterdag tegen Fortuna zelfs geen minuut speelde, bevreemdt Rep. "Als je geen goede relatie hebt met de trainer is dat een drama. Dat scheelt echt een ruk. Bij dit soort jongens is het heel belangrijk dat ze zelfvertrouwen krijgen. Trainers moeten niet als een idioot gaan lopen zeiken. Het beste is om iemand als Tannane in zijn waarde te laten. Ik weet natuurlijk niet goed hoe het bij Vitesse gaat. Daarvoor ben ik te ver weg", zegt Rep vanuit Spanje.