1100 nieuwe woningen in Kronenburg: 'We zitten straks als haring in de ton' - RTV Connect
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Plattegrond uit Ontwikkelperspectief Kronenburg van de gemeente Arnhem Foto: RTV Arnhem
Ankeiler: Omwonenden van winkelcentrum Kronenburg zijn boos. Als het aan het college ligt worden er binnen tien jaar 1100 woningen in de wijk gebouwd.

- Omwonenden van winkelcentrum Kronenburg zijn boos. Als het aan het college ligt worden er binnen tien jaar 1100 woningen in de wijk gebouwd. Er moeten woontorens komen van twintig tot zeventig meter hoog en tegen de achtertuin van sommige bewoners zijn er plannen voor een parkeergarage. En die plannen kwamen er vrij plotseling volgens bewoner Jeroen Reussing.

Kronenburg krijgt meer groen, het busstation en het winkelcentrum worden gerenoveerd en de wijk krijgt er 1100 woningen bij, staat te lezen in het plan van de gemeente. Naast nieuwe woningen, zouden bestaande kantoorgebouwen aan onder andere de Kronenburgsingel omgebouwd tot woning.

Bewoners Jannet Otten en Jeroen Reussing vinden de transformatie van de gebouwen een goed idee en dat er woningen bij moeten in verband met de woningnood begrijpen ze heel goed. "Maar aan alle kanten ingebouwd worden is voor niemand leuk", vindt Otten. Volgens Reussing van Stichting Wonen in Kronenburg en Appelgaard, is de vergroening van de wijk vijftien jaar geleden al toegezegd. "Dat gaat nu eindelijk komen. Maar als duveltje uit een doosje komen er ineens 1100 woningen bij."

70 meter hoog

Aan de voorkant van winkelcentrum Kronenburg worden woontorens gebouwd. "Op de plek van het casino komt een toren van 35 meter. Daarvoor één van 25 meter", schetst Reussing. En aan de kant van de busbaan komen woontorens van 35 en 70 meter hoog.

"Op ongeveer achttien voetbalvelden komen 1100 woningen. Dat is het bijna een verdubbeling van het aantal huidige woningen."

Parkeergarage als achtertuin

Reussing en Otten wonen aan de achterkant van het winkelcentrum bij het parkeerterrein. In de plannen staat dat het parkeren voor nieuwe woningen en overige functies altijd op de eigen locatie moet worden opgelost. Nieuwe parkeerplaatsen mogen niet worden gemaakt in de openbare ruimte. En dus zijn er plannen voor een parkeeroplossing 'tegen de achtertuin' van Reussing en Otten.

"Je ziet gewoon hoe wij ingepakt zitten. Aan de ene kant heb je het winkelcentrum en aan de andere kant het GelreDome. Onze huizen staan daar tussenin", besluit Reussing.

Afbeelding
Plattegrond uit Ontwikkelperspectief Kronenburg van de gemeente Arnhem Foto: RTV Arnhem

Jeroen Verwolf van Wereldhave, exploitant van het winkelcentrum, legt uit dat het parkeren inderdaad op de huidige plek wordt opgelost. "We onderzoeken de mogelijkheden om het parkeren gratis te houden, maar wel te reguleren om overlast te voorkomen."

Wethouder Cathelijne Bouwkamp weet dat de bewoners zich zorgen maken over de verhoogde parkeergarage. "Naar aanleiding van die zorgen gaan wij verder met ze in gesprek", zegt de wethouder. "We begrijpen de zorgen en nemen die serieus", onderstreept Verwolf. Een afvaardiging van de bewoners is inmiddels met de architect in gesprek over de parkeeroplossing.

Probleemwijk

In stukken van de gemeente staat dat Kronenburg veel problemen kent. Bewoners ervaren eenzaamheid en hebben een slecht sociaal netwerk. Daarnaast wonen bewoners lang niet altijd op een plek waar ze graag willen wonen, blijkt uit die stukken.

De wethouder ziet dat er problemen spelen in de wijk en snapt de angst voor een opeenstapeling aan problemen. "Wij denken dat het juist goed is om iets te doen aan de openbare ruimte en leefbaarheid van de wijk. Maar het is natuurlijk ook zo dat er veel woningen bijkomen. Sommige bewoners vinden het spannend dat we daarbij de hoogte opzoeken."

In gesprek met de wijk

Voorafgaand zegt de wethouder bewoners van de bewonersvereniging te hebben gesproken. Ook is er een brief rondgegaan in de wijk. "Daaruit kregen we zo'n 150 reacties", vertelt Bouwkamp.

Als reactie daarop ging de bewonersvereniging zelf de wijk in om de mening te vragen. Volgens Otten werkt een brief niet: "Er zijn veel wijkbewoners die niet kunnen lezen of slecht Nederlands spreken." Om één en ander uit te sluiten geeft de wethouder aan bewoners ook actief op te zoeken en gaan ze met hen in gesprek. Daarnaast laat ze weten dat er billboards en filmpjes komen met informatie.

Hittestress

Reussing legt uit dat hij in één van de warmste wijken van Arnhem woont. Hij vindt de toevoeging van steen dan niet handig. "We worden zo afgekocht. 15 jaar geleden beloofden ze ons groen en nu is dat ineens een ruildeal geworden."

"Om de huidige situatie te verbeteren zijn investeringen nodig in zaken als groene daken en een parkachtige structuur in de wijk, dat helpt zeker. Het totaalplan is een verbetering voor de wijk", vindt Verwolf.

Rondetafelgesprekken

Woensdagavond spreekt de gemeenteraad verder over de plannen. Daarbij komen de betrokken partijen als eerste aan het woord.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.