Afdrukken
Ankeiler: Burgemeester Ahmed Marcouch vraagt structureel een half miljoen euro per jaar extra aan de gemeenteraad om zijn aanpak van ondermijning te verstevigen en voort te zetten.

- Burgemeester Ahmed Marcouch vraagt structureel een half miljoen euro per jaar extra aan de gemeenteraad om zijn aanpak van ondermijning te verstevigen en voort te zetten. Daarmee wil de burgervader de torenhoge criminaliteitscijfers in Arnhem terugbrengen naar een gemiddeld niveau en 'significant meer jongeren aan eerlijk werk helpen'.

Deels heeft Marcouch het structurele geld nodig om de ingezette lijn door te kunnen trekken, legt hij uit. Zo wijst hij op de stadsmarinier die onlangs werd aangesteld in het Spijkerkwartier om zich op de ondermijning in die wijk te focussen. "Als jij goed bent in je werk, maar we kunnen maar een perspectief voor een jaar bieden. Dan wordt dat een lastig verhaal."

Ook wil Marcouch meer expertise in zijn team om controles te kunnen intensiveren en signalen op te pakken. "Je kunt daarbij denken aan het bewust maken van pandeigenaren wat er in de schuurtjes die zij verhuren allemaal kan gebeuren. Of de controles met verschillende disciplines op bedrijventerreinen."

Er is soms tijd nodig voor die meisjes vertellen dat ze daar onvrijwillig zitten

De burgemeester heeft menskracht nodig om opvolging te geven aan die controles. Het constateren en bewijzen van mensenhandel en seksuele uitbuiting is strafrechtelijk bijvoorbeeld vaak heel lastig, weet Marcouch. "Dan is het zaak dat je door kunt bijten. Er is soms tijd nodig voor die meisjes vertellen dat ze daar onvrijwillig zitten."

Veiligheid is een groot vraagstuk in zijn stad, ervaart Marcouch. "We moeten voorkomen dat jongeren de fuik van de georganiseerde misdaad ingetrokken worden."

'Iets uitgevonden dat investeren waard is'

Naast het geld dat hij van zijn eigen gemeenteraad vraagt, hoopt de burgervader daarbij ook op meer rijksgeld. Zo is het project 'breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit', om vroeg in de grijpen bij afglijdende jongeren, vooral op een eenmalige bijdrage van 1,6 miljoen euro van het Rijk gebaseerd, vertelt hij.

"Dat is dus erg onzeker, terwijl je dat lange tijd moet doen", betoogt Marcouch. Deze week komt minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bij hem langs en zal hij dat aan de orde stellen. "We hebben hier iets uitgevonden dat het investeren waard is. Dat moeten we intensiveren", meent de burgemeester.

'Winnen van de criminelen'

Met het geld dat hij nu vraagt, denkt Marcouch in elk geval 'goed aan de slag te kunnen'. "We moeten een beweging maken naar perspectief, eerlijk werk, je best doen op school en het winnen van de criminelen."

Momenteel werkt Marcouch aan een plan waarin hij nog specifieker duidelijk zal maken hoe hij ondermijning in Arnhem de komende jaren wil aanpakken. Dat wordt rond de kerst verwacht.

Deel dit artikel