Afdrukken
Ankeiler: Wereldhave wil winkelcentrum Kronenburg 'de huiskamer van Arnhem-Zuid' maken.

- Wereldhave wil winkelcentrum Kronenburg 'de huiskamer van Arnhem-Zuid' maken. Een goed functionerend centrum dat inspeelt op de behoefte van de consument, is wat Wereldhave wil: "Naast boodschappen doen en winkelen, meer ontmoeten, recreëren en zorgen voor elkaar."

De doorontwikkeling van de wijk Kronenburg staat woensdagavond op de Arnhemse politieke agenda. Verschillende betrokken partijen, waaronder Wereldhave, zullen daar hun stem laten horen.

Zie ook: 1100 nieuwe woningen in Kronenburg: 'We zitten straks als haring in de ton'

Het winkelcentrum is gedateerd en de behoefte van consumenten verandert, constateert Jeroen Verwolf van Wereldhave. "Aanleiding om eens goed naar het winkelcentrum te kijken", vindt hij.

'Avondhoreca en vrijetijdsbesteding'

Verwolf leerde dat de behoefte van hun consument aan het veranderen is. "We willen inspelen op de groeiende vraag naar avondhoreca en vrijetijdsbesteding in Arnhem Zuid", legt Verwolf uit.

Naast het winkelcentrum focuste Wereldhave zich samen met woningbouwontwikkelaar en -belegger Amvest op meer woonaanbod, goed voor zo'n 500 tot 700 woningen. "Hier zouden bijvoorbeeld woningen passen voor ouderen die al jaren in de wijk wonen", ziet Verwolf.

In gesprek met de gemeente

"Tijdens onze studie kwamen we in gesprek met de gemeente. Uit de gesprekken zijn aanpassingen gekomen en er zijn andere partijen aangehaakt, zoals bewoners, adviseurs en woningbouwontwikkelaar en -belegger Amvest", schetst Verwolf.

Over die aanpassingen en aangehaakte partijen wil SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink vragen stellen in het gesprek tussen partijen en de raad woensdagavond. De enquête die de gemeente naar bewoners stuurde, noemt hij 'gemanipuleerd' en de input van bewoners was nihil, volgens Elfrink.

"Ik heb de enquête gezien. Het doel stond al vast voordat er vragen gesteld werden en hoe de vragen zijn gesteld, vind ik niet kloppen." Niet eerlijk, meent Elfrink. "Als wethouder Cathelijne Bouwkamp het nog eerlijk wil doen, moet ze opnieuw beginnen. Eerst met een nulmeting, zonder na te denken over 1100 woningen en partijen als Wereldhave."

Elfrink denkt dat bewoners van tevoren niet goed zijn ingelicht. Volgens hem ging het eerst over vergroening en een nieuw busplein. "Maar die plannen lagen er al jaren, alleen ze zijn nooit uitgevoerd. Nu komen er ineens 1100 woningen bij. Dat is chantagepolitiek!"

Mix van koop en huur

Volgens Amvest duurt het traject nog jaren. "Het is te vroeg om te zeggen hoe het er precies uit komt te zien. Maar we kijken naar een goede mix van koop en huur", legt Marieke Heringa van Amvest uit. "We ontwikkelen in het land zorgwoningen voor mensen met lichte dementie. Daar zouden we voor kunnen kiezen."

VVD'er Menno Loos vindt dat Kronenburg een facelift verdient. Hij denkt dat in een dergelijk groot plan iedereen moet bijpassen. "Als ik kijk naar het plan, de gemêleerde mix van de wijk, vergroening en renovatie: dat ziet er aantrekkelijk uit", denkt Loos. Een verbeterpunt vindt hij het percentage koopwoningen. "Tien procent is te weinig, dat mag meer worden." Maar volgens Loos is dat invulling, net als de parkeeroplossing. "Logisch dat dat nog beter doordacht wordt."

Wijkbewoners geschrokken

Of de aanpak klopt, kan Loos nog niet beoordelen. "We horen vanavond of de bewoners voldoende gehoord zijn." Lea Manders van Arnhem Centraal vertelt dat er na bezorgdheid over de wijk een avond met bewoners is gehouden, in juni. "We hadden verwacht dat bewoners vanaf toen uitgebreid betrokken werden, maar dat is niet zo."

Hoe dat zit wil Manders woensdagavond navragen. Ook reageert het raadslid op de billboards en filmpjes die wethouder Cathelijne Bouwkamp wil verspreiden: "In gesprek gaan en bereid zijn oplossingen te vinden, is wat anders dan mensen iets uitleggen. Dat lijkt ons geen goede zaak."

'Help de bewoners'

Elfrink is voornemens de bewoners te helpen. Hij is zelf 'deur aan deur' de wijk in geweest en later met de bewonersvereniging. "Hoe de gemeente het aanpakt, klopt niet. De plannen worden over de wijk uitgestort. Het is een probleemwijk met veel steen en weinig groen. Het is dichtbebouwd, met woningen dicht op elkaar en een winkelcentrum. Dat zorgt voor overlast", denkt de SP'er.

Ook volgens Manders is Kronenburg volgebouwd. Lege kantoorpanden transformeren naar woningen, lijkt haar prima. "Maar het gaat om die versteende gebieden, waar al zoveel staat. Dat wil niet zeggen dat je nog meer woningen moet stapelen." Cyriel Prinsen van GroenLinks denkt daar anders over. "Liever stedelijke gebieden verdichten, dan bossen kappen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel