- Geschreven door RTV Connect
Waar loop je in Arnhem tegenaan als je slechtziend bent?
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: Hoe geschikt is een stad als Arnhem voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking?

ARNHEM - Hoe geschikt is een stad als Arnhem voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking? In de 'Week van de toegankelijkheid' organiseert het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG) woensdagmiddag een ervaringsparcours, om de bewustwording onder Arnhemmers te vergroten.
Even snel door een winkelstraat fietsen, niet stoppen voor een zebrapad of je fiets parkeren op de stoep: iedereen doet het wel eens. Voor de meeste mensen vervelend, maar niet meer dan dat. Voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking kan dat wel tot grote problemen leiden.
Daarom organiseerde het APCG woensdagmiddag een ervaringsparcours, waar iedereen kon ervaren hoe het is om in een rolstoel of blind over straat te gaan.
'Hoeveel iets simpels als lopen kost'
"Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om niet te zien of heel slecht te zien. Je beseft dan hoeveel moeite zoiets simpels als lopen kost", vertelt Nathalie Nede (raadslid ChristenUnie) een beetje moe na haar loopervaring zonder iets te kunnen zien. Fabienne: "Ik wilde weten hoe je je voelt als je blind bent of slecht ziet."
Ervaringsdeskundige Theo Wijers loopt dagelijks tegen obstakels aan. "Je hebt tegenwoordig veel bestelbusjes. Maar ook fietsen en auto's die op stoepen staan zijn lastig. Als je zoals ik problemen hebt met je ogen krijgt, besef je pas hoeveel last je ervaart." De achtjarige Signe leeft vanuit een rolstoel. Ze vindt dat er teveel stoepranden zijn.
Volgens APCG-voorzitter Marjolein van den Broek moet er nog veel gebeuren. "We hopen dat inwoners zo bewuster worden en even ervaren hoe het is."
Toegankelijkheid in verkiezingsprogramma's
Volgens Van den Broek is toegankelijkheid een belangrijk onderwerp voor de verkiezingen. "Iedereen moet mee kunnen doen, met of zonder beperking. En ja, er moet nog veel gebeuren." Ook Nede denkt dat er aandacht aan besteed moet worden. "Als er een trottoir is opgebroken, dan is dat voor mensen met een beperking een veel groter obstakel, dan voor mensen die er gewoon omheen kunnen lopen", besluit Nede.
In aanloop naar de verkiezingen besteedt het APCG in samenwerking met Bijzonder in Arnhem en RTV Arnhem iedere week aandacht aan een ander onderdeel uit het VN Verdrag voor mensen met een handicap. Op maandag vertelt een ervaringsdeskundige in het radioprogramma Lunchpakket over de problemen waar ze tegenaan lopen, op vrijdag schuift een politicus aan om te vertellen over wat zijn of haar partij daar na de gemeenteraadsverkiezingen in maart aan wil gaan doen.
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.