Ankeiler: Conciërges zien dat er bij hen op school dagelijks gedeald wordt.

- Conciërges zien dat er bij hen op school dagelijks gedeald wordt. Dat stelt Hans Jansen van Arnhemse Straatcoaches in gesprek met onder meer demissionair minister Ferd Grapperhaus en burgemeester Ahmed Marcouch. "Ze zijn verlegen met die situatie en weten niet precies wat ze ermee aan moeten", weet de jongerenwerker.

Grapperhaus had het artikel gelezen over de Kamervragen die de ChristenUnie aan hem heeft gesteld naar aanleiding van signalen over dealen op Arnhemse scholen. De minister besloot 'de knuppel in het hoenderhok te gooien' door het onderwerp tijdens zijn werkbezoek aan te snijden. Jansen bevestigt dat beeld dus vanuit zijn ervaring.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Zie ook: Minister belooft structureel geld voor Arnhemse jongerenaanpak

"We zijn in Arnhem al een jaar aan de slag met schoolbesturen om het probleem te onderkennen", vertelt wethouder Bob Roelofs die ook aanwezig is. Dat heeft er volgens hem in elk geval toe geleid dat scholen nu met elkaar uitspreken de drugsproblematiek niet te accepteren.

'Politie constateert het niet'

Ook Marcouch hoort van scholen dat ze zien dat jongeren drugs op het schoolplein kunnen kopen. Door de politie is dat volgens de burgemeester nog niet geconstateerd.

De burgervader legt uit dat in Arnhem op dit moment kernteams opgezet worden op scholen. Daarin is naast de school zelf ook de wijkagent, jongerenwerk, het sociaal wijkteam en leerplicht aangesloten. "Die kunnen heel specifiek de jongeren waar zorgen over zijn aanpakken."

Marcouch is ervan overtuigd dat hij het handelen in en gebruiken van drugs rond scholen op die manier kan voorkomen en tegengaan. Maar de normalisatie van drugs in de samenleving, sijpelt soms helaas wel de scholen binnen, ziet de burgemeester.

'Is iets dat beter moet'

Volgens Grapperhaus is de driehoek tussen scholen, jongerenwerkers en de politie heel belangrijk in de aanpak. "Dat is precies wat we doen", reageert Marcouch. "Toch hoor ik iemand naast je zeggen: de conciërges zitten er nog verlegen mee. Dus dan is er nog iets dat beter moet", prikt de minister terug.

Volgens Jansen toont het voorbeeld dat hij gaf over de conciërges juist de noodzaak aan van 'de Arnhemse aanpak'.

Op de vraag hoe hij aankijkt tegen het feit dat jongeren zelf het dealen en gebruiken van drugs in en om scholen steeds normaler zouden vinden, stelt Grapperhaus dat het daar 'absoluut niet thuishoort'.

'Afgelopen jaren verslonst'

De afgelopen jaren is die aanpak volgens hem 'verslonst'. Maar waar er vroeger meer stemmen waren om daar 'met fluwelen handschoentjes' mee om te gaan, ziet de minister nu meer maatschappelijke overeenstemming om drugs uit de scholen en wijken te weren.

Ook schoolconciërges moeten weten dat ze die zaken op een goede en veilige manier kunnen melden en dat er opvolging aan wordt gegeven, reageert Grapperhaus op de eerdere discussie. "Dat is écht heel belangrijk. Anders komen ze er straffeloos mee weg."

Zie ook: Jongeren gebruiken steeds meer drank en drugs, gemeente Arnhem komt in actie