In deze Arnhemse wijken mag je de vergroening meebepalen - RTV Connect
Ankeiler: In de Arnhemse wijken Het Broek en Klarendal mogen inwoners zelf meebepalen hoe ze hun wijk willen vergroenen.

- In de Arnhemse wijken Het Broek en Klarendal mogen inwoners zelf meebepalen hoe ze hun wijk willen vergroenen. Alle initiatieven worden gebundeld in een ‘wijkgroenagenda’, waarbij de gemeente helpt om die ook uit te voeren. "We zouden wat meer schaduw van hoge bomen willen", vertelt Annemieke van Bodegraven uit Het Broek, die ervaart hoe warm het 's zomers kan zijn in haar bovenwoning.

De tegels langs haar woning zijn er inmiddels al uit. Daar is een 'geveltuintje' van gemaakt. "Dat wilde ik al eerder, maar die werd steeds gesloopt door langslopende mensen. Dit leek me de unieke kans om het te doen", vertelt Annemieke. Samen met haar benedenbuurman en wat hulp uit de omgeving is dat toen aangelegd.

Kijk hoe de gemeente en de inwoners het samen aanpakken:

In de wijkgroenagenda zijn alle plannen om te vergroenen samengebracht in één agenda, legt wethouder Cathelijne Bouwkamp uit. "We hebben veel ambitie op het gebied van groen. Dus leek het ons goed om samen met de bewoners te bekijken waar zij kansen zien."

De gemeente kijkt vervolgens of die plannen uitvoerbaar zijn en welke ondersteuning daarvoor nodig is.

'Kijken waar stenen weg kunnen'

De ideeën kunnen heel divers zijn, weet Bouwkamp. "We hebben rondgelopen met bewoners om te kijken waar stenen liggen die misschien weg kunnen." Ze wijst op het speeltuintje achter zich. "Bewoners zijn blij met de speelplek, maar gaven aan dat die in de zomer wel heel heet is. Dus hebben ze om meer groen gevraagd, zodat die plek prettiger wordt."

"Fantastisch om te zien hoeveel energie en ambitie er is om deze wijk samen te vergroenen", ervaart Jolanda van Looij van Arnhem Klimaatbestendig, die nauw betrokken was bij het ontwikkelen van de agenda. "De bewoners komen dagelijks in hun eigen omgeving, dus weten precies welke stenen er overbodig zijn. Zo kun je samen kijken of je daar iets moois van kunt maken."

De buurman begon spontaan zijn eigen tegels eruit te halen

Ook ziet Jolanda dat het veel mensen inspireert als je aan de slag gaat. "Zo kwam er tijdens een actie een buurman aan die zei: dat wil ik ook. Die begon spontaan zijn eigen tegels eruit te halen."

Bij Femke Vernij was de stoep zo breed, dat haar langgerekte geveltuin zelfs een diepte van zo'n anderhalve meter heeft. "Dan bleef er nog voldoende stoep over", zag zij. Bovendien komen er binnenkort 'groene daken' bij Femke en enkele van haar buren.

Naast de bestaande middelen en budgetten heeft Bouwkamp nu 75.000 euro per wijk extra gereserveerd om de plannen uit te voeren. Als de proef succesvol is, wil de wethouder in alle Arnhemse wijken een wijkgroenagenda opstellen.