Jhon van Beukering: 'Veel ophef over derby, maar meestal klotewedstrijd' - RTV Connect
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Jhon van Beukering als jonge speler van Vitesse Foto: ANP
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Een spandoek voor de spits Foto: Broer van den Boom
Lead image 3:
Lead image TXT 3: Jhon van Beukering kopt raak tegen Dinamo Boekarest Foto: ANP
Ankeiler: Zondag speelt NEC voor het eerst in vijf jaar weer een Gelderse derby in De Goffert tegen Vitesse. Jhon van Beukering maakte de derby vanuit beide kampen mee.

- Zondag speelt NEC voor het eerst in vijf jaar weer een Gelderse derby in De Goffert tegen Vitesse. Jhon van Beukering maakte de derby vanuit beide kampen mee. "NEC is wat stabieler qua team, Vitesse heeft meer kwaliteit. Ik verwacht 1-0 met een lelijk doelpunt".

Jhon van Beukering was zeventien jaar, toen hij debuteerde in het eerste elftal van Vitesse. Een debuut als een jongensboek. De spits uit Velp viel in uit tegen Ajax en maakte het winnende doelpunt. Hij veroverde snel een basisplaats en speelde in oktober 2001 ook zijn eerste derby uit tegen NEC.

Afbeelding
Jhon van Beukering als jonge speler van Vitesse Foto: ANP

Van die wedstrijd weet hij niet zoveel meer. "Werd het 1-0 voor NEC? Oh ja, ik herinner met het nog vaag. In die tijd verloren we uit altijd, maar wonnen we thuis meestal wel. NEC was toen nog niet in de beste fase, maar in De Goffert pakten ze ons steeds. Wij speelden toen in van de grijze shirts. Ik was net achttien geworden, hoe lang is dat wel niet geleden?"

Vechten in de bossen

"Na afloop was het heel onrustig, met gevechten in de bossen. Het was toen echt haat en nijd. De bussen stonden daar toen nog gewoon en moesten langs de supporters van NEC. De jaren daarna bleef het zo dat je uit altijd verloor en thuis won je. Heel gek. Het waren meestal hele slechte wedstrijden, die op een momentje werden beslist. Met een penalty ofzo."

Ruzie met harde kern

Van Beukering speelde tot 2004 voor Vitesse en ging toen naar De Graafschap. In 2007 maakte hij als voormalig Vitesse-talent de opmerkelijke overstap naar NEC. Dat lag behoorlijke gevoelig. "In het begin had ik ook ruzie met wat gasten van de harde kern Maar ik liet ook even mijn tanden laten zien natuurlijk. Maar ik moet zeggen, toen de competitie begon, sloten ze mij wel in de armen. Ik werkte altijd hard, dat zien ze graag, en pikte ook mijn doelpuntjes mee."

Afbeelding
Een spandoek voor de spits Foto: Broer van den Boom

"Op een gegeven moment werd ik uit de selectie gezet, want toen vonden ze mij te zwaar. Maar trainer Mario Been gooide ook zijn principes weer aan de kant en haalde me terug. Ik heb de mooiste tijd ooit van NEC meegemaakt. We maakten alles mogelijk wat niet mogelijk leek voor zo'n kleine club. Tot dan toe hadden ze een keer Europees voetbal gespeeld tegen Barcelona en ooit in de UEFA-cup, maar toen lagen ze er meteen uit. Wij kwamen eerst door de play-offs heen en vervolgens door de poulefase. Pas na de winterstop gingen we eruit tegen Hamburger SV, toen nog een topclub."

Theo als linksback

Ook speelde Van Beukering weer derby's tegen NEC. "En het was nog steeds hetzelfde. De thuisclub won steeds. Wij speelden in die goede fase in De Goffert tegen het Vitesse van Aad de Mos. Die had een fantasie-opstelling gemaakt met Theo Janssen als linksback tegen Jeremain Lens. Dat pakte niet goed uit, want Lens was veel sneller. Wij kregen de bal er alleen niet in. Volgens mij raakte ik nog de lat. Maar uiteindelijk scoorde Vadocz uit een voorzet van Muslu. Die Vadocz was echt top, één van de besten toen."

Vitesse mijn club

Als Van Beukering moet kiezen tussen NEC en Vitesse, is hij heel duidelijk. "Vitesse is en blijft mijn club. Ik heb daar een mooie tijd gehad. Het was toen echt een grote club, tegen de top aan met Ronald Koeman als trainer. Die gaf mij vertrouwen. Ik scoorde niet heel veel, maar was wel belangrijk als aanspeelpunt in de spits met snelle jongens op de flanken. Koeman deed het heel goed en ging daarom ook naar Ajax. Onder Edward Sturing speelde ik ook veel en haalden we Europees voetbal. Maar er werd wel vaak met twee spitsen gespeeld, dat was voor mij lastiger. Daarna, met Mike Snoei als trainer, speelde ik veel minder. Toen ging ik naar De Graafschap, waar ik ook mooie dingen heb meegemaakt. Maar ik vond het altijd jammer dat Vitesse me nooit heeft teruggevraagd."

Europees topscorer

"In mijn tijd bij NEC was ik al wat volwassener. Ik heb daar veel bereikt, ben zelfs Europees topscorer van de club met drie doelpunten. Dat zie ik voorlopig niemand bereiken. Maar ik gun het ze wel."

Afbeelding
Jhon van Beukering kopt raak tegen Dinamo Boekarest Foto: ANP

"Ik heb twee leuke jaren gehad, het derde jaar was niks. In de voorbereiding speelde ik goed, maar ze hadden twee nieuwe spitsen gehaald. Ik kreeg geen eerlijke kans. En ze boorden mij toch een transfer naar Swansea City door de neus. Daarna heb ik een verkeerde keuze gemaakt door terug te gaan naar De Graafschap in de eerste divisie. Ik kon ook naar ADO, dat was eredivisie en dat had ik beter kunnen doen. Maar zo gaan die dingen soms."

Vitesse rijke club

De voormalige spits kan het verschil tussen beide clubs heel goed duiden. "Zeker in die jaren was Vitesse de rijke club. Ze kochten altijd van alles om beter te worden. NEC strooide niet zo met geld, ze kochten echt wat ze nodig hadden. Op papier was Vitesse toen beter, maar in derby ging het vooral om strijd. En in De Goffert was dat jarenlang beslissend. Alleen de jaren daarna toen ik niet meer meedeed, won Vitesse ook een paar keer."

"Nu heeft NEC nog steeds minder geld, maar met beperkte middelen doen ze het goed onder Rogier Meijer. Met hem heb ik trouwens nog gevoetbald, net als met Lasse Schöne en met Muslu, die nu teammanager is. NEC is wel een beetje verdedigend, maar doet het goed vanuit de omschakeling. Vitesse wil echt aanvallen, maar laat wel steken vallen.

NEC stabieler

"NEC vind ik wat stabieler qua team, Vitesse heeft meer kwaliteit en komt wel, dus NEC kan hun eigen spel spelen. En dan counteren met Okita. Dat is een beetje een type Lens. Het publiek staat nu echt achter hem. Het zou leuk zijn als het een open wedstrijd wordt zondag, maar de meeste trainers vinden het resultaat veel belangrijker. Ik tip een magere overwinning voor NEC. Een 1-0 of een 2-1 met een lelijk winnend doelpunt."

Veel geschreeuw vooraf

Zelf zal de voormalige spits de derby niet zien. "Nee, we moeten die middag zelf spelen met Veluwezoom. We zullen wel geluid horen vanuit de kantine. Maar als Vitesse speelt, is het bij ons meestal rustig. Want veel jongens zitten in de harde kern en willen erbij zijn tegen NEC. Vroeger was het altijd heel onrustig. maar rond de wedstrijd is het nu zo georganiseerd, dat er niet veel mis kan gaan. Er zal vast van tevoren wel wat gebeuren aan acties van supporters, dat is wel leuk. Veel geschreeuw vooraf. Iedereen wil de derby zien, maar het is vaak een klotewedstrijd."