Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Architect Henk Brouwer en beeldhouwer Shinkichi Tajiri. Foto: Bart Brouwer en Bram Wisman
Ankeiler: Het Arnhemse AKU monument op het Gele Rijdersplein, wordt toch zoveel mogelijk in zijn oude glorie hersteld. Woensdagavond valt het besluit in de raad.

- Het Arnhemse AKU monument op het Gele Rijdersplein, wordt toch zoveel mogelijk in zijn oude glorie hersteld. Woensdagavond valt het besluit in de raad. Maar een voorstel in die richting kan op voorhand op een meerderheid rekenen. Het bouwwerk van ontwerpers Brouwer en Tajiri staat symbool voor de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.

"Dat geeft zo'n ontzettend warm gevoel", zegt fractievoorzitter Lea Manders van Arnhem Centraal die het voorstel met zes andere partijen indient. Enkele weken geleden wilde het college de fontein met haar standbeeld nog restaureren en de pergola iets verhogen met een half verdiepte fietsenstalling eronder. Dat kwam op stevige kritiek te staan van de nabestaanden van de ontwerpers en verschillende organisaties. Het zou het monument zoals het is bedoeld, te veel aantasten.

Zie ook: Woede om plannen AKU monument: 'Moedwillige vernieling'

"Dat vonden wij helemaal niks", legt Marga van Mechelen van de werkgroep behoud AKU fontein uit. "Er zou heel weinig van de visuele kwaliteiten overblijven." Met dit voorstel is zij 'ontzettend blij'. Een mooi eerbetoon aan de vorig jaar overleden Peter Nijenhuis, die 'jarenlang de drijvende kracht' achter de strijd voor het behoud van het monument was, memoreert Van Mechelen. "Maar natuurlijk ook voor de stad."

'Past bij wederopbouwgedachte'

Nadat het AKU monument een rijksmonument werd, is het gekozen in de top honderd van de wederopbouwarchitectuur van 1945-1958, weet Jan Reijnen van erfgoedvereniging Heemschut. "Het is dus een zeer waardevol monument in zijn omgeving, van hoge kwaliteit: een stuk geschiedenis."

Afbeelding
Architect Henk Brouwer en beeldhouwer Shinkichi Tajiri. Foto: Bart Brouwer en Bram Wisman

"Het is een plek om te ontspannen en samen te komen", vult Van Mechelen aan. Hoe precies, dat is door de ontwerpers niet heel erg ingevuld, weet Van Mechelen, die ziet dat de vijver met fontein vaak als poedelbadje voor kinderen wordt gebruikt. "Dat past ook heel erg bij de wederopbouwgedachte. Dat je iets creƫert waar mensen zelf invulling aan kunnen geven."

'Verwaarloosd en beschadigd'

De huidige staat van het monument vindt Van Mechelen 'heel triest'. "Er is eigenlijk tientallen jaren geen onderhoud aan gepleegd. Dan wordt de restauratie een veel grotere opgave. Het is zwaar verwaarloosd, beschadigd en een aantal onderdelen zijn verdwenen." Er moet volgens haar dus 'heel wat gebeuren'. Met het terugbrengen van de verlichting zou bijvoorbeeld alweer heel veel charme worden toegevoegd, meent Van Mechelen.

Tientallen jaren geen onderhoud gepleegd

Restauratie in de oude staat betekent volgens Bart Brouwer en Ryu Tajiri, kinderen van de ontwerpers, niet dat je geen gebruik mag maken van moderne technieken. "Zoals led-verlichting in de lichtbakjes en zonnepanelen op de daken, die stroom kunnen leveren voor de lichten en het opspuiten van het water."

Brouwer zou het 'heel mooi vinden' als de raad woensdagavond daadwerkelijk besluit het monument terug te brengen zoals zijn vader het bedoeld heeft.

Deel dit artikel