Bevat Video: Video
Ankeiler: Een dichtslaande deur, voetstappen op de trap of een centrifugerende wasmachine: voor de meeste mensen niet anders dan achtergrondgeluiden.

- Een dichtslaande deur, voetstappen op de trap of een centrifugerende wasmachine: voor de meeste mensen niet anders dan achtergrondgeluiden. Voor mensen die snel overprikkeld raken is het een grote aanslag op hun leven. Zo ook voor Mariska van Dasselaar, zij heeft autisme en is erg prikkelgevoelig.

“Waar andere mensen al die prikkels kunnen filteren, kan ik er niet aan ontsnappen “, zegt Van Dasselaar. “Soms moet ik mijn huis ontvluchten om te ontsnappen aan geluiden, maar dan zijn er buiten weer andere prikkels.”

‘Woningcorporaties moeten zorgen voor isolatie’

Van Dasselaar wil dat woningcorporaties hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door haar huurwoning extra te isoleren. “Juist door mijn autisme kan ik niet volledig werken, zit ik in een uitkeringssituatie, en is zelf mijn huis isoleren dus te duur.”

Volgens artikel 19 uit het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking heeft iedereen het recht om zelfstandig te wonen en deel uit te maken van de maatschappij. Gemeenten moeten zorgen dat het VN Verdrag wordt uitgewerkt. Van Dasselaar ziet in Arnhem nog wel wat ruimte voor verbetering: "De gemeente zou met een WMO-indicatie kunnen werken, zodat als je bijvoorbeeld autisme hebt of ADHD, er gekeken kan worden naar je persoonlijke situatie. Ook zou een x-aantal sociale huurwoningen prikkelarm kunnen worden gemaakt, zodat mensen met een indicatie daar aanspraak op kunnen maken."

Tekst gaat verder onder de video.

Stelling van de week

In samenwerking met het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG) en Bijzonder in Arnhem (BiA) heeft RTV Arnhem iedere week een stelling over een inclusief Arnhem. De stelling van deze week sluit aan bij artikel 19 uit het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, en is als volgt:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.