Lead image 1:
Lead image TXT 1: Van de stenen van het verwoeste kasteel werd kasteel Biljoen gebouwd. Foto: ANP
Ankeiler: Op landgoed Biljoen in Velp is maandagochtend het staartstuk en de ontsteker van een mortiergranaat gevonden.

- Op landgoed Biljoen in Velp is maandagochtend het staartstuk en de ontsteker van een mortiergranaat gevonden. De politie heeft de vondst bekeken en de situatie veilig verklaard.

Een woordvoerder van de gemeente Rheden meldde eerder dat het om een deel van een vliegtuigbom ging, maar na onderzoek van een gespecialiseerd bedrijf blijkt dat er een mortiergranaat is gevonden. Een mortier van 4,2 inch, om precies te zijn.

De vondst van de mortiergranaat was uitgerekend op de dag dat er veel pers naar landgoed Biljoen komt. Daar zijn namelijk de resten van een eeuwenlang verdwenen kasteel teruggevonden.

Zie ook: Verdwenen kasteel na eeuwen teruggevonden: 'Heel bijzonder en uniek'

De vondst werd maandag gepresenteerd aan de pers. De presentatie ging gewoon door nadat de kust veilig was verklaard.

Kasteelmuren

Archeologen legden in Velp de resten van 1,20 meter dikke kasteelmuren bloot. Ook zijn dakpannen, scherven van kruiken en de contouren van de kasteelgracht opgegraven.

Het gaat om kasteel Overhagen uit 1373, dat in 1530 werd verwoest door hertog Karel van Gelre, die ruzie had met de eigenaar. De stenen van het verwoeste kasteel werden gebruikt om kasteel Biljoen te bouwen, dat nog steeds bestaat en particulier wordt bewoond.

Afbeelding
Van de stenen van het verwoeste kasteel werd kasteel Biljoen gebouwd. Foto: ANP

Deel dit artikel