- Geschreven door Huibert Veth, Omroep Gelderland
Wethouder belooft speciaal vervoer, maar scootmobielers weten van niks
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee beloofde in mei dat inwoners met een scootmobiel voor ritten korter dan vijf kilometer toch gebruik kunnen maken van het doelgroepenvervoer.

ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee beloofde in mei dat inwoners met een scootmobiel voor ritten korter dan vijf kilometer toch gebruik kunnen maken van het doelgroepenvervoer. Dat was onder druk van de gemeenteraad, nadat de gemeente eerder communiceerde dat niet meer toe te staan. Maar een groot deel van de 214 Arnhemse scootmobielgebruikers is van die mogelijkheid nog altijd niet op de hoogte, omdat de gemeente hen daar niet over informeert.
Het enige dat Eddy Janssen heeft gekregen, is de brief waarin wordt aangekondigd dat hij voor ritten onder de vijf kilometer zijn scootmobiel niet meer mag meenemen. Van het maatwerk dat nu mogelijk is, heeft hij naar eigen zeggen niets gehoord. "Heel slecht", vindt Eddy dat. "Niet prettig. Daar had ik graag wat over gehoord."
Kijk naar een reportage:
Van der Zee erkent dat hij inwoners niet actief heeft geïnformeerd over de mogelijkheid om af te wijken van de vijfkilometerregel. Wel komt die volgens hem in gesprekken met de wijkcoach naar voren. Al maakt de wethouder ook duidelijk dat lang niet iedereen dat soort gesprekken heeft.
'Heb soms simpelweg de energie niet'
Wanda Abbing heeft wel regelmatig een gesprek met haar wijkcoach, maar die bracht het onderwerp volgens haar nooit ter sprake. Wanda is longpatiënt en kan buiten niet meer lopen. "Mijn scootmobiel zijn mijn benen. Ook heb ik last van temperatuurswisselingen en vocht. Ik heb goede en slechte dagen: soms heb ik simpelweg de energie niet om ergens zelf naartoe te rijden."
Hoewel haar wijkcoach daar helemaal van op de hoogte is, moest zij dat toch allemaal opnieuw uitleggen nadat ze zelf over de maatwerkoptie begon omdat ze daarover van een vriendin had gehoord, vertelt Wanda. Een slechte zaak, vindt zij dat. "Als je er niet van weet. Kun je er ook geen aanspraak op maken."
De belofte van het maatwerk lijkt volgens Wanda dan ook 'een beetje voor de bühne'. "Het is gewoon een grote bezuinigingsoperatie. De gemeente wil zogenaamd dat iedereen kan meedoen en tegelijkertijd gaan ze aan dit soort dingen tornen."
'Epilepsieaanvallen duiken zomaar op'
Ook Geta Schnellen hoorde via via dat ze mogelijk toch voor kortere ritten met haar scootmobiel in aanmerking komt. In gesprekken met de wijkcoach is ook haar dat niet verteld. "Erg spijtig." En dat terwijl deze mogelijkheid voor Geta, met haar halfzijdige verlamming en epilepsieaanvallen die zomaar ineens opduiken, wel een uitkomst is.
Daarnaast is het vanwege haar epilepsie soms nodig dat er een begeleider met haar meegaat. Waar dat vroeger gratis was, moet zij daar nu 40 euro voor een retourrit voor afrekenen, constateert Geta. "Terwijl ik leef van een Wajong-uitkering."
Voorzitter van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) Marjolein van den Broek vindt sowieso dat 'dit soort regeltjes' mensen beperken om mobieler en zelfstandiger te worden. "En als er wél maatwerk wordt aangeboden, moeten mensen daarvan op de hoogte worden gesteld." Dat moet volgens haar vanuit vertrouwen gebeuren.
'Neem hen in bescherming'
De manier waarop deze regeling wordt uitgevoerd, vindt zij daar bepaald geen voorbeeld van. "Als mensen er niet vanaf weten, dan kun je er ook niets mee."
Mondige inwoners vinden hun weg wel, ervaart Van den Broek. "Dan nog is het moeilijk en worden mensen beperkt. Maar er is ook een hele groep die dat niet kan. Ik vind het de verantwoordelijkheid van de gemeente om hen in bescherming te nemen: zij hebben hier recht op." Met een beperking of chronische ziekte is het al moeilijk genoeg om je leven te leiden, weet Van den Broek.
De wethouder laat weten dat weersomstandigheden geen criterium zijn voor maatwerk. "Ik vind die wel een reden", reageert Van den Broek fel. "Je hebt toch geen andere keuze: je kunt niet even de bus pakken." Ook hekelt Van den Broek de nieuwe regel dat scootmobielgebruikers extra moeten betalen als zij hun rit korter dan drie uur van tevoren boeken. "Je weet vooraf niet altijd precies wat de dag je brengt."
'Niet zo voor hoeven vechten'
Fractievoorzitter Lea Manders van Arnhem Centraal, die het onderwerp eerder agendeerde, stelt vragen over de kwestie aan de wethouder. Volgens haar wordt het maatwerk zelfs bij mensen met een medische verklaring niet toegekend, waardoor een bezwaarprocedure nodig is. "Het moet actief worden aangeboden en mensen moeten er niet zo voor hoeven vechten."