Bevat Video: Video
Ankeiler: Een beetje angstig nog, maar vooral vol bewondering praten bewoners en ondernemers woensdagochtend over het optreden van de politie en de mobiele eenheid.

- Een beetje angstig nog, maar vooral vol bewondering praten bewoners en ondernemers woensdagochtend over het optreden van de politie en de mobiele eenheid. 'Relschoppers' deden eerder deze week een oproep zich te verzamelen in het Spijkerkwartier, om te laten zien dat ze klaar zijn met de coronamaatregelen.

Dinsdagavond verenigen de groepen van voornamelijk jongeren zich. Tot grote rellen leidt het echter niet. "De politie heeft erger kunnen voorkomen”, vertelt een opgeluchte ondernemer uit de Steenstraat.

“Ik zag in een keer een hele rij met politieagenten met schilden aanlopen en ik denk wel tien auto’s erachter. Er gebeurt hier wel vaker wat op de Steenstraat, maar dit was wel heel indrukwekkend’’, vertelde een bewoner.

De politie wist van te voren dat de rellen zouden komen. Er is een oproep gedaan via sociale media om op te staan voor je vrijheid. De meeste relschoppers kwamen niet uit de stad, maar uit de omgeving van Arnhem. ‘’Het was echt nodig om met de ME op te treden. Het is echt levensgevaarlijk met al dat zware vuurwerk’’, vertelt wijkagent Frank Daeseleer, die aanwezig was.

Toch heeft Daeseleer er geen kater van als hij woensdagochtend wakker wordt: “We hebben erger kunnen voorkomen, dus daar zijn we heel blij mee.”

'Jongeren horen thuis te zitten'

Omwonenden vinden het goed dat er tegen het geweld is opgetreden en vinden dat de politie hun werk goed heeft gedaan. ‘’Er lopen 13 of 14 jarige kinderen rond midden in de nacht die lopen te fikken en te rellen. Die horen gewoon thuis te zitten’’, zegt een boze omwonende uit de wijk.

‘’Ik vind wel dat je je mening moet kunnen uiten, maar als je het op zo’n gewelddadige manier doet ben ik het er niet mee eens’’, vertelt Elisa Kroon.

Volgens de politie zijn er vijf mensen aangehouden voor het gooien van vuurwerk en het niet voldoen aan de noodverordening. Verdere schade is beperkt gebleven. Er zou alleen een dienstauto beschadigd zijn, laat Daeseleer weten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.