Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeente Arnhem zal voortaan de voordeligste passende vervoersoplossing bekostigen voor mensen met een beperking die geen andere mogelijkheid hebben.

- De gemeente Arnhem zal voortaan de voordeligste passende vervoersoplossing bekostigen voor mensen met een beperking die geen andere mogelijkheid hebben. Ook als dat de aanschaf van een auto of bus betekent. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond, nadat Omroep Gelderland eerder deze week het verhaal van de negenjarige Jaynah bracht. "Wauw", reageert haar moeder Jackseny na het horen van dat nieuws. "Dat is wel iets positiefs, na zo'n strijd."

Om de benodigde rolstoelbus voor haar gehandicapte dochter te kunnen betalen, begonnen zij en Jaynahs vader Jhonatan onder meer een crowdfunding. Bij elkaar haalde het gezin 26.000 euro op, vertelt Jackseny. De resterende 4.393 euro voor de aanschaf en de 16.500 euro voor de ombouw legt de gemeente volgens haar nu bij. Maar dat inwoners in dergelijke situaties deels afhankelijk zijn van liefdadigheid, zou niet moeten, vindt ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede, die het voorstel met DENK Verenigd Arnhem en D66 indiende.

Bekijk hier hoe Jaynah voor het eerst haar rolstoelbus ziet:

"Het is belangrijk dat we naar de mensen blijven kijken", vindt Nede. "Natuurlijk moeten we rekening houden met de kosten, maar het gaat echt om de mensen die iets aanvragen. Dat doen ze niet voor de lol en wij als gemeente moeten hen gewoon helpen." Ze noemt het fijn dat mensen 'vanuit hun hart' gul gegeven hebben voor Jaynah. Maar de taak om voor inwoners te zorgen, ligt volgens haar bij de gemeente.

Volgens wethouder Roeland van der Zee was het voorstel niet nodig, omdat hij naar eigen zeggen al precies doet wat daarin wordt gevraagd. Een nadere onderbouwing daarvan wil hij niet geven. De enige partij die hem daarin volgt, is zijn eigen VVD. Verder wordt het voorstel raadsbreed gesteund.

'Maakt echt een verschil'

Tot grote vreugde van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG). "Geweldig." Naar hun weten worden er op dit moment namelijk geen bussen verstrekt in dit soort situaties, licht voorzitter Marjolein van den Broek toe. "Het kan niet zo zijn dat kinderen niet naar school kunnen. Dus terecht dat er nu naar maatwerk wordt gekeken." Volgens haar maakt dit besluit echt een verschil voor deze mensen 'die geen andere oplossing hebben'.

En ook Martin Boerjan, beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid bij Ieder(in), het landelijke netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, is 'blij dat de politiek dit zo snel oppakt'. "Voor mensen als Jaynah voor wie openbaar vervoer of doelgroepenvervoer niet past, moet de gemeente een andere oplossing bieden, zoals een rolstoelbus. Dit is ook zoals het in de Wmo staat. Wij willen dat meer gemeenten die op deze manier invullen, zonder dat hiervoor media-aandacht nodig is. Het gaat erom dat mensen niet vastlopen, maar mee kunnen doen."

'Geen vervoersmiddel, maar hulpmiddel'

PvdA-raadslid Ria de Vries stelt uit eigen ervaring dat een auto voor een elektrische rolstoel geen vervoersmiddel is, maar een hulpmiddel. Volgens Gerrie Elfrink (SP) komen situaties als die van Jaynah voort uit 'bezuinigingen door een neo-liberale wind'. "Je zou maar afhankelijk worden van deze politiek en deze overheid."

Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) vraagt het college om de doelgroep actief in te lichten over het raadsbesluit. "Niet schimmig doen omdat het misschien geld kost."

Moeder Jackseny vindt het besluit vooral fijn voor alle kinderen die in de toekomst wellicht in een soortgelijke situatie als haar dochter terechtkomen. "Ons leven kan nu weer door."