Scholen in Arnhem en de Liemers in spanning voor persconferentie - RTV Connect
Ankeiler: Scholen in Arnhem en de Liemers zitten in spanning voor de persconferentie van vrijdagavond.

- Scholen in Arnhem en de Liemers zitten in spanning voor de persconferentie van vrijdagavond. Dan wordt bekend of de leerlingen weer thuis onderwijs krijgen of dat ze nog welkom zijn op school. Scholen zelf willen het liefst open blijven.

“Afhankelijk van het besluit op de persconferentie willen we zo normaal mogelijk door draaien”, zegt adjunct-directeur Wim Joosten van basisschool Lindenhage in Zevenaar. “Toevallig hadden we vorige week één klas in quarantaine thuis, maar over het algemeen valt het hier mee.” Dat beeld herkent Emmy Stelling, intern begeleider op het DaVinci Montessori Kindcentrum in Westervoort. “Wij hebben geen klassen in quarantaine, dat maakt het ook wel makkelijker om te zeggen dat we open willen blijven.”

Bij basisschool De Boomhut in Arnhem hebben ze nog geen klassen naar huis hoeven sturen, maar is er wel personeel afwezig. “Docenten moeten soms thuis blijven tot ze getest zijn, dat lossen de leerkrachten dan onderling op. Dat is voor de leerlingen ook fijner dan een onbekend gezicht voor de klas.” Op een school in de gemeente Renkum is het beeld heel anders, zegt de directeur tegen Omroep Gelderland. “Wij hadden afgelopen week vijf van de acht groepen in quarantaine. Nu hebben we een paar zieken. Maar als hun testuitslagen binnenkomen, kan alles volgende week weer heel anders liggen.”

Voorbereid op twee scenario’s

De scholen willen dus open blijven, het OMT adviseert dat ook aan het kabinet. Desondanks bereiden de scholen zich voor op twee scenario’s. “Het is open of dicht blijven”, zeggen ze bij de Boomhut. “Als we dicht blijven moeten we ook weer plekken in gaan richten voor leerlingen die niet thuis kunnen blijven.” In Westervoort zien ze dat naar school gaan ook beter is voor de leerlingen. “We zouden een sluiting begrijpen”, zegt Stelling. “Maar we merken dat de leerlingen behoefte hebben aan les op school.”

In Zevenaar liggen de brieven naar de ouders klaar voor beide scenario’s. “Ik denk dat we vrij ontspannen zijn”, zegt de adjunct-directeur. “We hebben twintig klassen en die zijn allemaal op school nu. Je ziet wel dat het aantal zieken wat hoger ligt, mensen zijn voorzichtiger.”

Sinterklaas op school

Over de Sinterklaasviering hebben de meeste scholen nog niet uitvoerig nagedacht. “Wij wachten de persconferentie daarover af”, zeggen ze bij De Boomhut. Adjunct-directeur Joosten van Lindenhage wil het feest zo normaal mogelijk door laten gaan. “We willen geen centrale ontvangst op het plein en de ouders zoveel mogelijk buiten de school houden, maar voor de kinderen wel gewoon een leuke dag organiseren.” Bij Stelling op het Montessori Kindcentrum worden groepen ook zoveel mogelijk uit elkaar gehouden en ouders geweerd. “Maar alles staat of valt met het besluit van vrijdagavond.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvarnhem.nl.

Deel dit artikel