Bevat Video: Video
Ankeiler: Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) verrijst een plek die overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven samen moet brengen om te werken aan vernieuwingen op het gebied van nieuwe energie: Connectr.

- Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) verrijst een plek die overheden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven samen moet brengen om te werken aan vernieuwingen op het gebied van nieuwe energie: Connectr. De ambities zijn hoog. Arnhem moet daarmee een internationale rol gaan spelen, maakt wethouder Jan van Dellen duidelijk.

Rombout Swanborn van HyET is een van de ondernemers die er al zijn onderkomen heeft. Zijn bedrijf heeft zojuist een zonnepaneel ontwikkeld dat veel flexibeler, lichter en ongeveer de helft goedkoper ontwikkeld kan worden dan traditionele, glazen panelen, vertelt hij.

Bekijk hoe Connectr er nu uitziet:

Zijn panelen kunnen daardoor ook op plaatsen komen, die met de traditionele panelen niet lukken. "Denk aan daken van distributiecentra of hoogwaardige architectuur." De panelen gaan nu op grote schaal in Australië in productie. Binnen vijf tot tien jaar verwacht Swanborn daarmee 'een belangrijk deel van de wereldmarkt in handen te hebben'. "In Arnhem ontwikkeld inderdaad."

'Vanaf 2023 echt op stoom'

Waar Swanborn met zijn bedrijven dus al volop bezig is, zijn op het industriepark nu nog grotendeels lege fabriekshallen die worden verbouwd. Volgend jaar komen die allemaal vol, weet Connectr-directeur Jeroen Herremans. "Ondertussen gaan de innovatieprogramma's al lopen. Vanaf 2023 zijn we echt op stoom."

Wat we dan zien? "We willen de energietransitie zichtbaar maken. Dus op de begane grond zie je mensen bezig met machines: die waterstof opslaan, elektriciteit omzetten vanuit waterstof of die energieopslagsystemen maken", schetst Herremans. "Je voelt je in een wereld van: dit komt er allemaal aan, dit kan dus, die energietransitie gaat lukken", droomt hij vooruit.

'140 miljoen euro creëren'

Het geld waar Connectr op draait, is nu nog 'vooral maatschappelijk geld'. Dat moet steeds meer van het bedrijfsleven en kennisinstellingen komen, verduidelijkt Herremans. "De komende vijf jaar willen we 140 miljoen euro creëren. Op dit moment is er opgeteld al zo'n 20 miljoen euro geïnvesteerd door verschillende partijen."

"We willen van die energietransitie ook economie maken", vervolgt Herremans. "Om deze regio niet alleen de gelegenheid te geven die door te maken, want dat moet. Maar er ook waarde uit te halen: werkgelegenheid en nieuwe bedrijven." Herremans ziet nu al bedrijven uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Amerika richting IPKW trekken.

'Honderden extra banen'

Dat dit initiatief juist in Arnhem tot stand komt, is volgens wethouder Van Dellen geen toeval. "We hebben hier een lange geschiedenis als het gaat om energie: met KEMA, TenneT en Alliander. Die bedrijven zagen binnen een vierkante kilometer zo tachtig bedrijven die daarmee bezig zijn. Die wilden we samenbrengen."

Ook vond Van Dellen de energietransitie te langzaam gaan. "De aansluiting op banen, loopt ook niet optimaal. Er zijn veel vacatures in de techniek en automatisering. Zo'n student trekt snel naar Amsterdam of Eindhoven, terwijl die banen gewoon hier op de hoek zitten. Door die hier samen te laten werken zegt een bedrijf: die Piet of Marieke vind ik goed, die moet ik hebben." Van Dellen verwacht in het eerste jaar met Connectr al honderden extra banen te creëren.

'Als we niet oppassen, hebben we niets'

Natuurlijk gaat het ook om de stimulering van de economie, erkent de wethouder. "Wij zijn in Nederland ontzettend goed in dingen uitvinden. Maar als we niet oppassen, wordt het allemaal verkocht aan het buitenland en hebben we zelf niets." Wat in zijn stad wordt uitgevonden, moet de inwoner zelf thuis terug kunnen zien, vindt Van Dellen. "Daarom zijn we dit gestart."

Als het aan Van Dellen ligt, kunnen de ambities niet hoog genoeg zijn. "We doen dit niet alleen voor Arnhem en Nederland. Er is wereldwijd een enorme uitdaging. Wij zijn hier in 'dat kleine Arnhem' zo trots dat we deze rol internationaal mogen spelen."

Zie ook: Mogelijk twee universiteiten in Arnhem: 'We gaan geschiedenis schrijven'