Afdrukken
Ankeiler: Zowel de politiek als de culturele gezelschappen en het Stadstheater zelf toonde zich woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad niet erg gelukkig met het plan om het Stadstheater slechts gedeeltelijk op te knappen voor 54,5 miljoen euro.

- Zowel de politiek als de culturele gezelschappen en het Stadstheater zelf toonde zich woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad niet erg gelukkig met het plan om het Stadstheater slechts gedeeltelijk op te knappen voor 54,5 miljoen euro. Uit de mond van verschillende raadsleden viel het woord 'halfbakken' dan ook regelmatig.

Toch vroegen toneelgroep Oostpool, dansgezelschap Introdans en het Stadstheater de raadsleden voor het voorstel te stemmen. Nog meer politiek getreuzel zou volgens hen desastreus zijn.

Dat ging met pijn in het hart. Hun grote droom om in het Stadstheater een gezamenlijk onderkomen te creëren viel de afgelopen periode in duigen doordat de kosten van dat plan door het dak schoten tot over de 100 miljoen euro.

"Er is teleurstelling, we zijn heel verdrietig en ook boos", sprak Michiel Nannen van Oostpool de raadsleden toe.

'Bittere pil al groot genoeg'

Voor hem en Introdans is er voorlopig nog helemaal geen zicht op de broodnodige nieuwe huisvesting. In de plannen wil de gemeente hen wel 10 miljoen euro ter beschikking stellen om die te realiseren. En hoewel er rond de 30 miljoen euro nodig zou zijn, willen ze graag met dat geld op zak op zoek naar mede-investeerders. "Anders gaan we weer jaren achterlopen. We kunnen niet meer wachten. De bittere pil is al groot genoeg", stelt Nannen.

Voor het Stadstheater betekent het voorstel dat de grote zaal en het monument worden gerenoveerd, maar de kantoren en kleine zaal niet. En met name dat laatste steekt. "Daar maken wij ons zorgen over", laat Anneke Jenniskens namens het Stadstheater weten. "Die is een essentieel onderdeel van onze identiteit."

Daar wordt de artistieke top van Nederland gepresenteerd, weet Jenniskens. "Maar ook opkomend talent, lokale makers, schoolvoorstellingen, amateurvoorstellingen en de eindpresentaties van Artez." Bovendien is er volgens haar geen andere zaal in de stad die deze functie over kan nemen.

'De maat is zó vol'

Hoewel zij aangeeft eigenlijk niet tevreden te zijn met het voorstel, vraagt Jenniskens toch om een positief besluit om in elk geval verder te kunnen met de grote zaal. Om te voorkomen dat die straks noodgedwongen dicht moet. "Er wordt al 20 jaar gesproken over het opknappen van het Stadstheater. Voor ons is de maat zó vol."

Toch lijken de meeste raadsfracties en ook het college er wel van overtuigd dat er binnen een aantal jaren iets met de kleine zaal moet gebeuren. Nu niet de knip trekken voor de 17 miljoen euro die dat volgens wethouder Cathelijne Bouwkamp ongeveer kost, lijkt dus uitstel van executie.

"Als we iets voor misschien wel 100 jaar willen neerzetten, is het belangrijk dat we het meteen goed doen", vindt Leendert Combee (VVD). "Zonde om de kleine zaal nu niet te doen, als het over een aantal jaren toch moet."

'Onverantwoorde investering'

Maar of dat geld beschikbaar komt, daar gaat de politiek over en niet zij, stelt Jenniskens. Wel erkent zij op de vraag van Combee het onverantwoord te vinden om nu 54,5 miljoen euro te investeren zonder de kleine zaal daarin mee te nemen.

SP'er Gerrie Elfrink stelt dat dit college het hele plan 'vakkundig om zeep heeft geholpen'. Het maken daarvan vergt volgens hem aansturing, lobbywerk en diplomatie. Hij wil weten waarom dat verkeerd is gegaan. De bal moet volgens Elfrink 'keihard terug in de tuin van de provincie worden geschopt'. Die trekt haar handen er in zijn ogen nu te veel vanaf met een eenmalige bijdrage van 2 miljoen euro.

Ook Combee ziet dat het de gemeente niet altijd goed lukt de provincie mee te krijgen. Het plan bevat bovendien risico's om 'essentiële culturele organisaties in onze stad dakloos te maken', betoogt Mattijs Loor (D66).

'Harde keuzes maken'

Bouwkamp geeft aan dat haar voorstel voelt als 'harde keuzes maken'. "Die zijn nu nodig om hier in elk geval mee verder te kunnen." De wethouder stelt voor eind februari met een voorstel te komen wat de opties zijn voor de kleine zaal. Maar ook dan: zonder budget.

De komende weken praat de gemeenteraad verder over de toekomst van het Stadstheater.

Deel dit artikel