Afdrukken
Ankeiler: Arnhem wil een einde maken aan de trend dat woningen steeds vaker in handen vallen van beleggers.

- Arnhem wil een einde maken aan de trend dat woningen steeds vaker in handen vallen van beleggers. De verhuur drijft de huizenprijzen op en bemoeilijkt het met name starters een koopwoning te bemachtigen. Op dit moment bezitten investeerders in Arnhem 14 procent van de totale woningvoorraad.

Vanaf volgend jaar geeft de landelijke overheid gemeenten de mogelijkheid daar iets aan te doen via de zogeheten 'opkoopbescherming'. Die verplicht kopers zelf in hun woning te gaan wonen. Arnhem wil gebruik maken van die opkoopbescherming.

Volgens het collegevoorstel moet die gaan gelden in de meeste Arnhemse wijken, maar niet allemaal. De gemeente moet namelijk per wijk aan kunnen tonen dat het opkopen van woningen leidt tot zoveel schaarste, dat starters nauwelijks kans maken op een woning. Uitzonderingen zijn Alteveer-Cranevelt, Burgermeesterwijk /Hoogkamp, Klingelbeek e.o. en Schaarsbergen. Daar gaan de nieuwe regels niet van start.

'Grens te laag'

Ook geldt de opkoopbescherming alleen voor woningen met een WOZ-waarde tot 325.000 euro. Dat zou ongeveer 70 procent van de Arnhemse woningen betekenen. Voor PvdA-raadslid Giovanni Visser gaat dat niet ver genoeg. "Dan kunnen nog steeds veel woningen opgekocht worden voor verhuur, eventueel door splitsing of verkamering. Wij zien graag dat die grens zo hoog mogelijk wordt."

Zie ook: KAART | Zo groot is het woningtekort in jouw gemeente

De opkoopbescherming geldt voor vier jaar na aankoop en niet voor woningen die al werden verhuurd voor de regels ingingen. Die mogen na verkoop nog altijd verhuurd blijven worden. Ook kan een verkochte woning wel worden verhuurd aan een eerste- of tweedegraads familielid. Als een huiseigenaar een periode in het buitenland wil verblijven, mag hij zijn woning voor maximaal één jaar verhuren. Voor die uitzonderingen moeten huiseigenaren wel een vergunning aanvragen.

14 procent in handen investeerders

Op dit moment bezitten investeerders in Arnhem 14 procent van de totale woningvoorraad. Dat is op vijf na het hoogste percentage van Nederland.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad begin volgend jaar een besluit neemt over het voorstel, waarna de regels in kunnen gaan. Duidelijk is dat daar een ruime meerderheid voor is.

'Net iets minder moeilijk'

"Hierdoor wordt het voor startende kopers net iets minder moeilijk om een woning te kopen. En het is beter voor de leefbaarheid van een wijk", stelt wethouder Ronald Paping. "De ervaring van de laatste jaren leert dat juist in opgekochte en verhuurde woningen steeds wisselende mensen wonen, die weinig binding met de wijk hebben."

Ook zouden de huren van zulke woningen volgens de wethouder veel sneller stijgen dan gemiddeld. "Daardoor wordt het voor inwoners steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden."

Zie ook: Huisjesmelkers en vastgoedcowboys, niet elke gemeente treedt ertegenop

Deel dit artikel