Afdrukken
Ankeiler: Er ligt een nieuw rapport met ideeën om de samenwerking binnen de Arnhemse politiek te verbeteren.

- Er ligt een nieuw rapport met ideeën om de samenwerking binnen de Arnhemse politiek te verbeteren. Op verzoek van burgemeester Ahmed Marcouch maakte een adviesbureau een rondje van langs de politieke en ambtelijke kopstukken en schreef op wat het daar hoorde. Of daar op korte termijn ook iets mee gebeurt, is de vraag. Veel partijen willen dat grotendeels aan de nieuwe raad overlaten, na de verkiezingen in maart.

Het is niet het eerste rapport dat verschijnt over de Arnhemse bestuurscultuur en politieke samenwerking. Het rapport Frissen deed al veel stof opwaaien. Dat verscheen in 2017, nog voor de huidige raadsperiode. Daarin liepen op verschillende momenten de gemoederen toch weer hoog op en viel de coalitie tweemaal, hoofdzakelijk vanwege een gebrek aan goede samenwerking en omgangsvormen. Toch gebeurde er met het rapport Frissen ondertussen vrijwel niets, erkenden de partijen eerder.

Zie ook: Marcouch wil samenwerking Arnhemse politiek verbeteren

In het nieuwe rapport wordt onder meer geadviseerd de raadsleden meer training aan te bieden om hun competenties te verhogen en hen weerbaarder te maken, zodat zij elkaar met meer gelijkwaardigheid tegemoet kunnen treden. "Dit is ten slotte een lekenbestuur. Je komt hier vanuit je passie en betrokkenheid", licht adviseur Dirk Louter zijn rapport toe.

Het spanningsveld tussen competitie en samenwerking moet je met elkaar vinden. Er is niemand anders die dat doet

Waar het gaat om goede samenwerking, is het volgens hem belangrijk dat je 'er soms wat boven kunt zweven' zonder in de waan van de dag te blijven hangen. "Daarbij jezelf afvragend: doen we het nog zoals het is bedoeld en kunnen we elkaar daar ook op aanspreken."

De verantwoordelijkheid voor dat systeem draag je als politiek met elkaar, stelt Louter. "Er is niemand anders die dat doet. Het spanningsveld tussen competitie en samenwerking moet je met elkaar vinden."

Burgemeester trekt de kar

Leendert Combee (VVD) geeft aan het fijn te vinden als de burgemeester de regisseur wil zijn van dit traject die 'duwt en trekt totdat het wél werkt'. Marcouch geeft aan de kar te willen trekken, maar wil een voorstel samen met een aantal raadsleden uitwerken.

Volgens Klaartje Koorn (CDA) moet deze raad niet 'over zijn graf heen regeren'. Zij stelt dat er keuzes moeten worden gemaakt wat er tot de verkiezingen kan, en wat daarna.

Marcouch wil voor nu alvast wat korte termijn acties voorbereiden. "Dan kunnen we kijken of die de juiste kant op gaan, zodat we in de volgende raadsperiode door kunnen pakken."

Zie ook:

Deel dit artikel