Bevat Video: Video
Ankeiler: De loods van Miguel Pro waterscouting ligt op de bodem van de Nieuwe Haven, vlakbij de Andrej Sacharovbrug in Arnhem.

- De loods van Miguel Pro waterscouting ligt op de bodem van de Nieuwe Haven, vlakbij de Andrej Sacharovbrug in Arnhem. In de nacht van zaterdag op zondag is het gebouw door onbekende oorzaak volgelopen en vier meter gezonken. Alleen het dak van 't Lijntjeshuis steekt nog boven water uit.

“Ik kwam hier zondagmorgen aan en toen zag ik al dat er wat anders was”, zegt voorzitter van het dagelijks bestuur Martijn Pas, die ook coördinator is over de materialen. “Maar ik kon het niet plaatsen. Toen ik de steiger op liep zag ik wat er mis was.” Bijna alles wat praktisch gebruikt wordt, ligt in het gebouw. “Gereedschappen, zeilen, buitenboordmotoren, tenten, kooktoestellen”, aldus Pas.

Onduidelijk is wat er nog bruikbaar is. “We hebben het geluk dat het koud is. Het water is helder, als je hier kijkt zie je ook een handleiding liggen", wijst hij terwijl hij op zijn knieën op het dak zit. "Doordat het zo koud is, is er ook weinig bezinksel. Dat komt de spullen onder water ten goede.” Toch is nu al duidelijk dat de schade groot is. “We hebben een inventarisatie gemaakt. Dan komen we op 50.000 euro aan spullen wat er in de loods ligt, maar dat hoeven we misschien niet allemaal te vervangen.”

Crowdfunding gestart

Een deel van de schade wordt gedekt door de verzekering, maar niet alles zegt voorzitter van het verenigingsbestuur Bernd Huibers. “Er liggen vier tenten in de loods”, schetst hij telefonisch een situatie. “Die kun je niet tegen dagwaarde verzekeren. Dus wat je daar voor terug krijgt, daar kun je misschien één nieuwe tent van kopen.”

Om zoveel mogelijk schade te vergoeden is er een crowdfundigsactie opgestart. Doel is 10.000 euro. “Dan zijn we grotendeels uit de kosten en kunnen we weer varen”, zegt Huibers. Pas vindt het moeilijk in te schatten hoeveel er exact nodig is. “We moeten echt afwachten hoe het materiaal uit de loods komt dinsdag. Als we veel kunnen drogen, hoeven we minder te vervangen.” De actie heeft in drie dagen tijd al bijna de helft van het streefbedrag opgehaald op twee verschillende sites.

Hijsbok van de buren

Dinsdag wordt de loods uit het water getakeld en leeggepompt. “Daar kunnen we de hijsbok van het bedrijf hiernaast voor lenen”, zegt Pas. Voor het zover is moet er nog veel gebeuren. “De boten die er liggen moeten weg en de steiger moet deels afgebroken worden, zodat ze hier kunnen komen.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel