Bevat Video: Video
Ankeiler: Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen op oudejaarsdag: oliebollen bakken, vuurwerk halen en carbid schieten.

- Er zijn genoeg activiteiten die je kunt doen op oudejaarsdag: oliebollen bakken, vuurwerk halen en carbid schieten. Iets wat niet meteen bij iedereen bovenaan staat is oude spullen naar de milieustraat brengen. Maar als je gaat, ben je niet de enige.

“We verwachten zo’n 350 tot 400 mensen”, zegt Erwin Duchateau van het recycleplein in Doesburg. “Dat is iets minder dan de afgelopen dagen, maar nog steeds wel druk.” Hij merkt dat mensen tijdens de feestdagen en in vakanties vaak aan het opruimen zijn. “Ervoor is het meestal net iets rustiger, maar als de periode aanbreekt zie je meer aanloop.”

Tientallen mensen komen deze dag in golven langs. Soms staan er rijen op het gratis deel en lopen mensen kriskras door elkaar om bij de juiste container te komen. Een stukje verderop, voor de slagboom met de weegbrug bij het deel waar betaald moet worden voor de afvoer van spullen, vormt zich af en toe een rij.

Geen grote opruimingen

De meeste mensen die langskomen, hebben geen grote opruimingen gehouden. “Ik woon achteraf”, zegt een man uit Keijenborg terwijl hij met dozen loopt te slepen. “Aan een zandpad, ze komen bij mij geen afval ophalen. Ik spaar het op en als ik in de buurt ben dan breng ik het weg.” Na een paar keer lopen is zijn auto leeg. Roy Immink komt zijn spullen van de feestdagen brengen. “Dozen van cadeaus en inpakspullen, dus oud papier en plastic.” Niet veel later staat een vrouw platgemaakte dozen in de perscontainer te gooien. “Ik heb een cadeauwinkel, dus ik moest dicht net voor de feestdagen. Maar: alles wat hierin gezeten heeft, is verkocht.”

Even verderop laadt Cor Nootenboom zijn auto uit. Hij heeft er laminaat in liggen. “Mijn dochter is aan het verhuizen, ik ben haar aan het helpen. De stukken gezaagd laminaat weg brengen en ook wat papier en lege verfblikken.” Duchateau herkent dat beeld. “Mensen zijn nog steeds aan het verbouwen. Ik werk hier pas een jaar, maar het valt wel op dat mensen meer gipsplaten en steen komen brengen. Of wc-potten.”

Tijd voor een oliebol

Er wordt niet alleen hard gewerkt, wethouder Peter Bollen van Doesburg komt versgebakken oliebollen brengen. “Die jongens werken keihard. Het is hier soms rustig, maar soms ook heel erg druk. Dan moeten ze hard doorwerken, dus ze verdienen wel iets lekkers.” Omdat het behoorlijk doorloopt, hebben de mannen nauwelijks tijd om van de versnapering te genieten.

Niet alleen bij het recycleplein wachten er na het werk oliebollen, al hoeft niet iedereen ze te bakken. “Wij hebben ze gekregen”, zegt Nootenboom en Immink heeft ze al gebakken voor hij zijn afval weg kwam brengen. De wethouder moet nog wel aan de slag. “Ik ga thuis bakken voor familie, vrienden en de buurt. En het vet breng ik daarna weer hierheen.” Hij is overduidelijk niet de enige, de twee containers voor vet zitten vol, van één staat het deksel zelfs open. Opgeruimd staat netjes.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel