Bevat Video: Video
Ankeiler: Op oudjaarsavond is brand gesticht bij de Arnhemse Sint Nicolaaskerk in de wijk Presikhaaf. Een molotovcocktail is vrijwel zeker de oorzaak, bevestigt de politie.

- Op oudjaarsavond is brand gesticht bij de Arnhemse Sint Nicolaaskerk in de wijk Presikhaaf. Een molotovcocktail is vrijwel zeker de oorzaak, bevestigt de politie. Kerkvrijwilliger Jan van Schuylenburg was er snel bij om het vuur te blussen en erger te voorkomen. "Ik vind het wel een aanslag."

Even na 22.00 uur kwam hij die avond aan, beschrijft Jan die actief is voor pinkstergemeenschap Oase. "Op de hoek stond een grote groep jongelui en her en der wat kleinere groepjes." Hij was daar duidelijk een ongenode gast, merkte Jan bij aankomst.

Bekijk hier hoe de brandbom naar de kerk wordt gegooid.

Enorme knal en flits

Vervolgens hoorde hij een scooter van dichtbij hard wegrijden. "Ik hoorde een knal en ben naar de voordeur gerend. Links voor me zag ik een enorme flits van heel zwaar vuurwerk." Op camerabeelden zag Jan later dat een vlam vanaf de kerkdeur helemaal over de stoep vloog.

Jan rende eerst naar de ontstane brand en vervolgens weer naar binnen om de schuimblusser te halen. "Toen heb ik het uit kunnen maken. Het heeft dus negentig seconden gebrand en dat is maar goed ook." Er werd een petfles met stukken vuurwerk eraan gegooid, weet Jan. "Een soort molotovcocktail 2.0." De hele voorgevel zat onder het roet en de ruit boven de deur was eruit geblazen.

Niet voor het eerst

Dat de kerk met dergelijke incidenten te maken krijgt, is niet voor het eerst. Zo is er vorig jaar tegen een van de kozijnen een bom gelegd. Op beelden van destijds zag Jan een 'enorme knal'. "Toen zijn meerdere dubbele ruiten kapot gegaan."

Hij heeft niet de indruk dat de actie per se tegen hun kerk is gericht, maar een aanslag noemt hij het wel. "Het is een bewuste poging tot brandstichting en nog een goede ook. Ze hadden alleen pech dat ik er was."

Op beelden zag Jan jongeren aan de overkant van de weg met camera's in de aanslag staan. Die jongens moeten gaan deugen, stelt Jan. "Dus ik hoop dat ze opgepakt worden en ervan leren."

Mis in de buurt

Ook op de kerkgemeenschap heeft het incident een flinke impact, weet voorganger Jacco de Maaker. "Mensen zijn geschrokken." Het is vaak mis in de buurt, weet Jacco. "Er worden ook wel eens ramen ingegooid. Dat moeten mensen dan weer opruimen en schoonmaken. Het is gewoon niet leuk: je wilt met elkaar een kerk zijn en activiteiten ontplooien, ook voor de buurt. En dan ben je steeds met dat soort zaken bezig. Best heftig."

Meer verdriet dan angst
Jacco de Maaker

Het lijkt echt wel een doelbewuste actie, ervaart Jacco. "Mensen vragen zich oprecht af: waarom dan?" In zijn gemeenschap heerst veel onbegrip. "Je wordt er moedeloos van. Het doet ons meer verdriet dan dat we er bang van worden."

Toch was er ook opluchting dat de brand niet nog meer schade aanrichtte. "Stel je voor dat Jan er niet was geweest. Dan was het gewoon afgefikt. Dat zou een enorm verlies zijn". De voorganger vraagt zich af wat zijn kerk nog méér kan doen. "We waren daar met elkaar die avond. We houden de boel al in de gaten met camera's. Op een gegeven moment wordt het dan allemaal wel een beetje lastig."

Nog geen aanhoudingen

De politie laat weten dat er nog geen verdachten zijn aangehouden, maar dat het onderzoek loopt. "Er is een buurtonderzoek gedaan en camerabeelden worden bekeken", zegt een woordvoerder.