Bevat Video: Video
Ankeiler: De Arnhemse wijk Schuytgraaf groeit als kool. Maar er is onvoldoende oog voor de verkeersveiligheid rond de basisschool van hun kinderen, vinden buurtbewoners.

- De Arnhemse wijk Schuytgraaf groeit als kool. Maar er is onvoldoende oog voor de verkeersveiligheid rond de basisschool van hun kinderen, vinden buurtbewoners. Contact met de gemeente verloopt volgens hen te traag. "We willen voorkomen dat we achteraf moeten zeggen: er moest eerst wat gebeuren, voor dit echt goed aangepakt werd", legt Guido Bongers van Verkeerswerkgroep Daltonschool Confetti uit.

Bongers verenigde zich samen met andere bezorgde ouders, de school zelf en naastgelegen sportverenigingen en ondernemers om een vuist te maken naar de gemeente. Daarbij gaan zij niet over een nacht ijs. De werkgroep hield een enquête onder ruim 400 bewoners over de vijf 'onveilige verkeerspunten' op de route die hun kinderen naar school afleggen. Zo'n driekwart van hen vindt de situaties onveilig, waarvan ongeveer de helft deze als 'erg onveilig' bestempelt.

Bekijk hier de verkeerssituaties rondom de Daltonschool.

De signalen over de gebrekkige verkeersveiligheid kwamen volgens Bongers van ouders en bewoners, maar ook van de kinderen zelf. "Nu er ook steeds meer kinderen hiernaartoe komen, met de school die daar ligt, besloten we die aan te pakken."

'Gevaarlijk en onoverzichtelijk'

De snelheid van het verkeer is het eerste probleem, stelt Bongers terwijl hij de plekken aanwijst op de Metamorfosenallee en de Marasingel rondom de school. Die zouden regelmatig als racebaan worden gebruikt. "Dat gebeurt structureel. In combinatie met de vele overstekende kinderen, fietsers en voetgangers geeft dat hele onveilige situaties."

Bongers wijst op de oversteekplek vlak na een bocht naast de school en richting de sportvelden. Veel ouders parkeren daar 's ochtends bij het naar school brengen van hun kind. "Gevaarlijk en onoverzichtelijk", vindt hij.

Ook de voorrangssituatie op de rotonde bij het tankstation is hem een doorn in het oog. "Die is lastig in te schatten. Er wordt weliswaar aangegeven dat de automobilist voorrang heeft, maar je ziet dat er heel veel wordt getwijfeld. Auto's stoppen terwijl fietsers en voetgangers niet weten of ze over mogen steken", verduidelijkt Bongers terwijl een dergelijke situatie zich voor zijn ogen afspeelt. "Niet in scene gezet", zegt hij met een knipoog.

'Actie duurt lang'

Kortom, vat Bongers samen, over de groei van de wijk in relatie tot de hoeveelheid verkeer is onvoldoende nagedacht. Hij pleit onder meer voor een brug of tunnel die het oversteken veel veiliger zou maken.

Hoewel er gesprekken met de gemeente lopen, zag de werkgroep toch de noodzaak extra aandacht op de situatie te vestigen. "Het duurt over het algemeen heel lang voor ze tot actie overgaan", ervaart Bongers. De huidige situatie vraagt volgens hem om 'ongelukken en problemen'.

Wethouder Roeland van der Zee laat weten met de werkgroep in gesprek te zijn en samen met hen te kijken hoe de veiligheid van de diverse plekken in de wijk kan worden verbeterd.

Dat hebben ze bij hun rijles toch geleerd

De rotonde ligt er al 'best wel lang', weet Thijn uit groep zeven. "Er steken soms ook hele kleine kinderen over." Ook basisschoolleerling Vigo vindt dat de gemeente vaart moet maken. "Er wordt veel te druk gereden", ziet hij op de plekken waar hij dagelijks langs moet. "Dat vind ik gewoon niet kunnen. Het is asociaal."

Sommige auto's doen bovendien 'niet eens hun knipperlicht aan', vertelt medeleerling Bastiaan. "Dan weet ik niet of ik moet gaan of niet." Heel slecht, vindt hij dat. "Dat hebben ze bij hun rijles toch geleerd."