Ankeiler: De 28-jarige man die ervan wordt verdacht op kerstavond tientallen auto’s te hebben vernield in Arnhem, blijft nog zeker drie weken vastzitten.

- De 28-jarige man die ervan wordt verdacht op kerstavond tientallen auto’s te hebben vernield in Arnhem, blijft nog zeker drie weken vastzitten. Tot de volgende zitting op 27 januari, besliste de rechter donderdag. Volgende maand zouden er nog twee zittingen gepland staan waar de man bij is betrokken, onduidelijk is waarvoor.

Via een videoverbinding belt de verdachte in. De witte man heeft een forse baard zonder snor en grote wallen onder zijn ogen. Al snel maakt hij duidelijk niets te willen zeggen. Vanwege een corona-uitbraak in de Arnhemse gevangenis, zou hij zich onvoldoende op de rechtszitting hebben kunnen voorbereiden met zijn advocaat.

Bovendien wordt hij naar eigen zeggen 'slecht behandeld' in de gevangenis. Voor de verbinding wordt verbroken, neemt hij afscheid van de rechter met de woorden 'aju paraplu'.

Zie ook: Tientallen auto's vernield in Arnhem, man aangehouden

Duidelijk werd tijdens de zitting dat de man momenteel geen eigen woning en stabiel inkomen heeft. "Dit is gewoon een jongen die op dit moment helemaal alleen is. Zijn leven moet op de rit worden gezet", vertelt zijn advocaat Janneke Steenbrink na afloop.

Aantal vraagtekens

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt op dit moment over twintig vernielde voertuigen. Onder meer op de Sonsbeeksingel, het Nieuwe Plein en de Bovenbrugstraat.

Steenbrink kondigt aan haar verweer te richten op een paar voertuigen waarvan de schade 'niet direct is vastgesteld door de politie'. Eigenaren zouden later aangifte hebben gedaan. Daar zal zij vraagtekens bij zetten. "Voor het overige ligt er een dossier dat ik heb gelezen", stelt de advocaat waarmee ze duidelijk maakt dat zeker een deel van de verdenkingen tegen de verdachte niet ontkend zullen worden.

Vanwege de corona-uitbraak in de bajes heeft de advocaat haar cliënt niet kunnen bezoeken, maar alleen telefonisch gesproken. "Dat geeft nogal wat handicaps", stelt Steenbrink.

Verdachte heeft meer openstaan

Wel maakt zij de wens van de verdachte duidelijk om ergens 'goed te kunnen gaan wonen'. "Dat is een heel groot probleem voor hem." Een woonplek is nu alleen nog niet concreet beschikbaar, maakt de officier van justitie (OvJ) duidelijk. Haar verwachting is dat dit binnen twee of drie weken wel geregeld kan zijn.

Het afsluiten van de zaak zou volgens de advocaat ook wel prettig zijn omdat er voor haar cliënt 'nog zoveel openstaat'. Toch pleit zij na een korte schorsing waarin zij overleg met hem voert voor uitstel van de verdere behandeling. "Omdat er nu een te wankele basis in om overal een goed standpunt over in te nemen."

Daar gingen de OvJ en rechter in mee. Wel besloot de rechter de man tot de volgende zitting vast te laten zitten. Onder meer omdat hij nog steeds op straat leeft en de kans op herhaling groot wordt ingeschat. Ook denkt de rechter dat in de tussentijd mogelijk meer slachtoffers zich zullen melden om een schadevordering in te dienen.

'Kan beter autospiegels gaan monteren'

Een van hen, Robert Maijer, weet alvast een gepaste straf, mocht het tot een veroordeling komen. Volgens hem zou de man niet via een taakstraf moeten gaan 'schoffelen bij de gemeente'. "Hij kan beter een gereedschapskist krijgen en autospiegels gaan monteren. Dan ziet hij eens wat een ellende je iemand anders aandoet."

Of het indienen van het verzoek tot schadevergoeding effect heeft, vraagt Maijer zich af. "Van een kale kip kun je niet plukken hè."

Zie ook: Weer corona-uitbraak in Arnhemse gevangenis, alle gedetineerden in quarantaine

Deel dit artikel