Bevat Video: Video
Ankeiler: De brandbom die op oudejaarsavond op de Sint Nicolaaskerk in de Arnhemse wijk Presikhaaf werd gegooid is 'idiotenwerk', stelt burgemeester Ahmed Marcouch.

- De brandbom die op oudejaarsavond op de Sint Nicolaaskerk in de Arnhemse wijk Presikhaaf werd gegooid is 'idiotenwerk', stelt burgemeester Ahmed Marcouch. "Onacceptabel en verschrikkelijk wat daar is gebeurd", vindt de burgervader, die ziet dat de afloop veel ernstiger had kunnen zijn.

Kerkvrijwilliger Jan noemt hij 'de held van de nacht' voor het op tijd blussen van het vuur. "Anders weten we niet wat er was gebeurd", zegt Marcouch.

Zie ook: Brandbom treft Arnhemse kerk: 'Dit is een aanslag'

De vlammenzee die door de molotovcocktail werd veroorzaakt, is duidelijk op camerabeelden te zien. Met de pinkstergemeenschap Oase die daar haar diensten houdt, heeft hij inmiddels contact gehad. De burgemeester ervaarde dat zij zijn geschrokken, maar er ook wel weer nuchter onder zijn. Wel heeft hij afgesproken om binnenkort verder in gesprek te gaan met de kerkgemeenschap.

Marcouch roept iedereen op de politie te helpen om de jongeren die dit hebben gedaan op te sporen als zij zich niet zelf melden. "Het is crimineel gedrag dat verder gaat dan vandalisme. Er hadden mensen binnen kunnen zitten. Het lijkt bovendien voorbereid te zijn: het beeld is zelfs dat anderen met een camera klaarstonden om het te filmen." Achterlijk dat je zoiets bedenkt, doet en dan ook nog denkt dat daar een leuk filmpje van te maken is, betoogt de burgemeester.

'Weinig sociale controle'

Marcouch wil de komende tijd meer aandacht voor en controle rondom het kerkgebouw. Eerder werd er namelijk ook al een vuurwerkbom geplaatst en met regelmaat sneuvelen er ruiten, vertelde de pinkstergemeenschap eerder. "Het is een donkere, afgelegen plek met weinig sociale controle", constateert de burgervader.

Bekijk hier hoe de molotovcocktail naar de kerk wordt gegooid:

Belangrijk is te weten wie de daders zijn, benadrukt Marcouch. "Zodat deze individuen samen met jongerenwerkers en wijkcoaches in beeld gebracht kunnen worden."

Vooralsnog ziet het er volgens de burgemeester niet naar uit dat het incident specifiek tegen de kerk als instituut gericht is. Het gebouw wordt bovendien ook door andere organisaties gebruikt dan alleen de geloofsgemeenschap, weet Marcouch.

'Geloofsvrijheid ondermijnd'

ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede vraagt in elk geval in de gemeenteraad opheldering van de burgemeester. Zij wil van Marcouch weten hoe hij gebedshuizen en daarmee de geloofsvrijheid beter gaat beschermen en de daders bewust gaat maken van de impact van hun daden.

Dit soort incidenten richten volgens Nede namelijk niet alleen schade aan een kerkgebouw aan. "Het tast ook de mensen aan die daar samenkomen. De geloofsvrijheid wordt daarmee ondermijnd."

'Mee laten lopen met brandweer'

VVD-raadslid Rebin Maref heeft daar wel ideeën voor. "Ze zouden de daders verplicht mee moeten laten lopen met de brandweer om ze te laten beseffen welke gevolgen dit soort idiote acties kunnen hebben."