Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Giesbeek, kerststallen opruimen Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: De kerststallententoonstelling in de kerk in Giesbeek is ten einde.

- De kerststallententoonstelling in de kerk in Giesbeek is ten einde. Initiatiefnemers Henk Wolf en Willy ten Haaf hadden gehoopt hun meer dan 120 kerststallen nog aan het publiek te kunnen showen, maar nu het einde van de lockdown nog niet in zicht is en de kerk leeg moet vanwege de verkoop van het gebouw, gaat alles naar zolder.

De twee kosters hebben één week de tijd om alles op te ruimen. Maar gelukkig krijgen ze daarbij veel hulp. Vandaag van hun echtgenotes Hennie en Annie en morgen van de kerkhofclub, de mannen die de begraafplaats onderhouden.

Kijk hoe de kerststallen worden opgeruimd:

"We waren van plan de tentoonstelling nog tot februari te laten staan in de hoop dat de lockdown snel voorbij zou zijn, maar we moeten alles opruimen omdat de kerk te koop staat en het bestuur deze ruimte leeg wil hebben", vertelt Henk Wolf terwijl hij wat kerstlampjes oprolt.

Perplex

Zes weken lang hebben de twee gebouwd aan de tentoonstelling. Die bestond uit tientallen kerstbomen met lichtjes met daaronder de kerststallen met de kerstgroepen. Van heel groot tot heel klein, van hout, steen of zelf glas, van relatief nieuwe beelden tot hele oude.

Afbeelding
Giesbeek, kerststallen opruimen Foto: Omroep Gelderland

De dames doen nu alles stuk voor stuk in een kist, veilig tussen de papiersnippers. Willy maakt ze vakkundig dicht. "Ja ik heb inwendig wel even gevloekt hoor, toen bekend werd dat alles op slot ging", zegt hij.

"Ik inwendig en ook wel uitwendig", vult Henk aan. Het is gewoon heel jammer. Vorig jaar kregen we ook al met een lockdown te maken. Nu hadden we het niet echt zien aankomen. We waren gewoon perplex."

In de woonkamer

De kerststallen zijn helaas maar een paar weken te zien geweest. "Maar wij geven niet op. We hebben zelfs al weer een paar kerstgroepen erbij gekregen. We zitten nu op 125. Dus we gaan door", zegt Willy strijdbaar. "Maar of dat hier is of ergens anders, dat weten we niet. Het hangt ook van de koper van de kerk af natuurlijk", aldus Henk.

Willy kijkt zijn vrouw nog even lief aan: "Of gewoon bij ons in de woonkamer", lacht hij. Het lijkt erop dat Annie daar nog heel wat nachtjes over moet slapen.

Zie ook: Kerststallen mogelijk voor het laatst in de kerk