Bevat Video: Video
Ankeiler: De meningen over een eventuele fusie van Westervoort met Arnhem of Duiven en eventueel Zevenaar zijn verdeeld.

- De meningen over een eventuele fusie van Westervoort met Arnhem of Duiven en eventueel Zevenaar zijn verdeeld. In het centrum van het dorp is woensdagmiddag de voorkeur ongeveer fifty-fifty en een enkeling maakt het niks uit.

“Ik zou het liefst zien dat Westervoort zelfstandig blijft”, zegt een vrouw die er al veertig jaar woont. “Maar als het echt niet anders kan, dan liever bij Duiven. Een groepje van drie dames dat niet voor de camera wil reageren bij de onderdoorgang tussen het parkeerterrein en de supermarkt is al net zo verdeeld als het dorp zelf. “Duiven!”, zegt één van de drie resoluut. “Puur op gevoel hoor.” De andere twee kiezen liever voor de stad. “Ik heb zelf jarenlang in Arnhem gewoond,” zegt één van hen. “Toen ik terug kwam naar Westervoort bleef ik nog lang in Arnhem boodschappen doen. Ik miste de hele grote supermarkt waar ik altijd boodschappen deed en hier zag ik steeds lege schappen.”

Een vrouw die met haar dochter een boodschap doet in het centrum maakt het niet uit. “Ik heb er geen mening over.” Twee tienermeiden die even verderop op een bankje zitten, zouden hun dorp het liefst bij Arnhem zien. “Het is een leuke stad om heen te gaan en te shoppen.” Een oudere inwoner ziet dat juist niet zitten. “Nee, je hebt de rivier er tussen en Duiven en Zevenaar hebben een beetje hetzelfde karakter, ook dat dorpse. Dan liever dat.” Maar het liefst zouden de meeste mensen zien dat Westervoort zelfstandig blijft. “Heb je ooit moeten wachten op het stadhuis in Arnhem? Je staat altijd in de rij, hier kun je gewoon binnen lopen. Liever kleinschalig dan zo groot.”

Fusie nog geen feit

De eventuele fusie is overigens nog lang geen feit. Maandag vergadert de gemeenteraad voor het eerst over het uitgelekte onderzoeksrapport. Daarna moeten de in het rapport voorgestelde keuzes nog uitgewerkt worden en er komen gemeenteraadsverkiezingen aan in maart. Duidelijk is al dat de huidige gemeenteraad de keuze aan de nieuwe raad wil laten. Ook dan gaan er nog enkele jaren overheen voor duidelijk is of Westervoort zelfstandig blijft of niet en met welke gemeente er dan gefuseerd wordt.

Zie ook

Rapport uitgelekt: 'Zelfstandig Westervoort op termijn niet houdbaar

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.