Afdrukken
Bevat Video: Video
Ankeiler: In alle vroegte waren enkele bewoners van de Rietmaat in Doesburg zaterdag in de weer met een warmtecamera.

- In alle vroegte waren enkele bewoners van de Rietmaat in Doesburg zaterdag in de weer met een warmtecamera. Bij een tiental huizen is door het maken van foto’s gezocht naar plekken waar warmte uit huis weglekt.

“We maken deze foto’s omdat meerdere mensen op zoek waren naar energiebesparende maatregelen”, zegt Wim Strabbing die de foto-actie coördineert. “We hebben het advies van de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij, red.) gekregen om warmtefoto’s te maken voor je daar aan begint. Zo kun je controleren of je isolatie voldoende is om verdere maatregelen te nemen, bijvoorbeeld een warmtepomp of dat je beter eerst kieren kunt dichten.”

Samen met enkele mede-bewoners van de straat ging Strabbing om 6 uur de straat op om foto’s te maken. Eén van hen is Henk Waardenburg. “Voor het maken van de foto’s hebben we een speciale camera in bruikleen waarmee in infraroodfoto’s kunt maken”, legt hij uit hoe je de camera werkt. “Je kunt zien hoe warm een object is”, vult Strabbing hem aan. “Dat werkt met kleuren. Blauw is koud, rood is warm en wit nog warmer, daar lekt dus veel warmte weg.”

Verschil in materialen

Hij richt de camera op zijn eigen huis. “Kijk, hier zie je geen verschil. De ramen boven en beneden zijn ongeveer hetzelfde qua rode kleur. Beneden heb ik dubbel glas, maar daar is het warmer. Boven zit er enkel glas in, maar is het koeler dus dat heft elkaar op. Als je nu naar het zolderraam kijkt”, zegt hij terwijl hij de camera omhoog richt, “dat is wit. Maar daar zit een aluminium kozijn in en dat merk je.”

Waardenburg beaamt dat. “Ik heb diverse kozijnen in huis. Kunststof houdt de meeste warmte tegen, maar ik heb ook een aluminium kozijn en daar lekt echt veel warmte weg.” En er viel hem nog iets op. “Als de rolluiken dicht zijn, blijft er veel warmte binnen. Die isoleren echt goed.”

Verwarming op twintig

De huishoudens die mee doen, moeten wel wat maatregelen nemen vertelt Richard Krupe terwijl zijn groepje naar het volgende huis loopt. “De verwarming moest op twintig staan vannacht en de gordijnen open houden. Zo boots je de situatie van overdag na.” Maar waarom worden de foto’s dan toch zo vroeg gemaakt? “Tegen het ochtendgloren is het buiten het koudst, dus dan heb je het beste effect op de foto’s”, verklaart Strabbing.

De mannen hebben nu een idee waar de warmte uit huis lekt, maar weten nog niet wat ze als eerste veranderen. “De resultaten gaan nu naar de AGEM. Dan neemt een energieconsulent contact op over wat er het beste gedaan kan worden, bijvoorbeeld betere isolatie”, zegt Strabbing. “Aan de hand daarvan ga ik, samen met anderen, offertes opvragen voor bijvoorbeeld HR++ glas”, vult Waardenburg aan. Strabbing vermoedt dat hij ook met de ramen begint, of een spouwmuur. “Ik kwam erachter dat een muur boven de garage maar enkel steens is, dat wist ik niet.”

Ook in andere wijken

Niet alleen in de Rietmaat is er de mogelijkheid om warmtefoto’s te laten maken. Samen met de gemeente Doesburg is de AGEM eenzelfde traject gestart in de Ooi en Molenvelden. Hier wordt nu gezocht naar bewoners die de foto’s willen maken en die contactpersoon willen zijn in hun wijk. “Je merkt dat dat helpt”, zegt Strabbing. “De animo is dan veel groter dan wanneer het vanuit een instantie komt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel