Bevat Video: Video
Ankeiler: Geen plek in de buurt of er aan de telefoon niet doorkomen voor een afspraak is er niet bij als je naar de pop-up testlocatie in Doesburg gaat.

- Geen plek in de buurt of er aan de telefoon niet doorkomen voor een afspraak is er niet bij als je naar de pop-up testlocatie in Doesburg gaat. In jongerencentrum 0313 kun je sinds begin deze maand bij de GGD terecht zonder afspraak voor een coronatest. Maar ook hier neemt de drukte toe.

“We zagen dat het besmettingspercentage opliep en we wilden dat de testbereidheid iets omhoog ging”, zegt teamleider testlocatie Dorinde Lensink. “Daarom hebben we deze pop-up locatie geopend.” Nu de locatie twee weken open is, merkt ze dat steeds meer mensen de plek weten te vinden. “Vanmorgen zijn er een kleine dertig mensen geweest. Het moest even op gang komen, maar nu zien we dat het wel redelijk doorloopt.”

Dat er getest kan worden zonder afspraak, is op diverse manieren aangekondigd. Onder andere online en via flyers bij winkeliers. Toch weet niet iedereen dat er in de eigen stad getest kan worden. “Nee, dat wist ik niet”, zegt een man die zijn boodschappen doet enigszins verbaasd. Een vrouw even verderop reageert hetzelfde. “Ik heb geen idee.” Een jonge vrouw hoorde het via via: “Mijn moeder vertelde het me vorige week”, en een oudere dame las het in de krant. “Ik heb het stukje uitgeknipt en apart gelegd voor als het nodig is.”

Acht uur per week open

De locatie is maar acht uur per week open. Op dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur. Daar is bewust voor gekozen, zegt Lensink. “Dan kun je ergens anders in de regio waar het nodig is, tegelijk ook zo’n locatie opzetten.” De mensen in het centrum vinden de korte openingstijden jammer. “Het zou fijn zijn als er altijd een locatie om de hoek was waar je zo binnen kunt lopen, bijvoorbeeld bij de apotheek. Zeker als we moeten blijven testen is dat handig”, zegt een bezoeker. “Hoe makkelijker het gemaakt wordt, hoe eerder mensen ook gaan testen”, zegt een ander.

De meesten willen zich wel in Doesburg laten testen, maar laten het afhangen van hoe snel een resultaat gewenst is. “Het is prettig dat er een locatie op vijf minuten fietsen is, maar als ik snel de uitslag nodig hebben zou ik toch een afspraak maken en bijvoorbeeld naar Duiven of naar Wehl rijden.” Een ander vult aan: “Het is handig voor mensen die geen eigen vervoer hebben, die hoeven nu niks meer te regelen.” De oudere dame weet al waar ze zich laat testen als het nodig is. “Hier in Doesburg, ik wacht wel gewoon even tot het open is.”

Langer open blijven

De locatie is er vooralsnog tot eind januari. “We zijn gestart voor een maand en dan gaan we samen met de gemeente kijken of we doorgaan of niet. Ik kan nog niet zeggen of hij langer blijft, we zijn nu net twee weken onderweg maar we zien wel dat mensen hier nu meer testen”, zegt Lensink. “Daarna kijken we wat de cijfers doen en of we hier nog nodig zijn. Het kan ook zijn dat een andere gemeente ons harder nodig heeft en dat we dan daarheen gaan.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.