Afdrukken
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: UItgebrande resten van een tent van daklozen op Arnhemse Stadsblokken. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker Foto: UItgebrande resten van een tent van daklozen op Arnhemse Stadsblokken. Foto: RTV Connec
Ankeiler: Een opmerkelijke brand maandagavond in Arnhem.

- Een opmerkelijke brand maandagavond in Arnhem. De brandweer wist het vuur snel te blussen, nadat er een melding binnen kwam over een brandende tent aan de Stadsblokkenweg in Arnhem. De vlammen waren dus snel gedoofd, maar het brandje lijkt pijnlijk duidelijk te maken dat er meerdere daklozen in tenten verblijven in het gebied aan de overkant van de Rijnkade.

Daklozen wonen er in tenten verscholen tussen de bomen in de omgeving van de Stadsblokkenweg. Maandagavond bluste de brandweer daar twee tenten. Volgens de brandweer werden meerdere gasflessen veilig gesteld en was het vuur snel onder controle. De uitgebrande tenten zouden zijn bewoond door meerdere stelletjes daklozen. De voormalige bewoners van de uitgebrande tenten zouden na de brand zijn vertrokken en zouden zij verder zwerven op andere plaatsen in de stad.

Dat vertellen daklozen Bjorn en Inge in gesprek met streekomroep RTV Connect. De twee tentbezitters zijn voor veel Nederlanders inmiddels bekende gezichten: het duo wordt door meerdere Tv-zenders en media met aandacht gevolgd.. De twee bivakkeren al zeker drie jaar op verschillende plaatsen in en rondom Arnhem. Volgens Bjorn en Inge zit de schrik er nog flink bij hen in, daags nadat zijzelf de brand bij hun 'buren' ontdekten. (Tekst gaat verder onder de video..)

'De burgemeester doet helemaal niets voor ons'

Volgens Bjorn en Inge doet de gemeente Arnhem bijzonder weinig voor daklozen in het algemeen, maar zeker ook voor henzelf. Beiden zouden best graag in een huis wonen, maar ze worden daarbij door de gemeente Arnhem niet goed geholpen, klagen ze allebei.

'Maar de handhaving komt ons wel vertellen dat wij hier weg moeten, want je mag hier niet recreƫren. Wij verblijven hier niet voor onze plezier; dit is onze woning uit noodsituatie. Meneer de burgemeester heb ik een aantal keren proberen te bereiken, maar die schijnt ons niet te woord te willen staan", stelt Inge.

Bjorn vult aan: "We hebben al zoveel dingen gedaan om die man te contacteren, maar hij geeft telkens geen gehoor." Volgens hen zelf dreigen ze tussen wal en schip te vallen, want geld om de opvang te betalen hebben ze niet. Bovendien willen de twee niet van elkaar gescheiden worden.

Brief

De gemeente heeft de dak- en thuislozen in het gebied per brief laten weten dat alle tenten weg moeten en dat er na 20 januari niet meer illegaal gewoond mag worden. Bjorn en Inge hebben daartegen bezwaar gemaakt, zeggen ze. Volgens henzelf krijgen zij nu een aantal weken extra de tijd om een andere woonplek te vinden. De gemeente reageert desgevraagd dat zij niet bekend zijn met een beroep. Het stel zal donderdag dus alsnog moeten vertrekken. De gemeente Arnhem wijst erop dat Bjorn en Inge een beroep kunnen doen op de daklozenopvang. Dat de twee ervoor kiezen om dat niet te doen betekent nog niet dat zij dus maar op de Stadsblokken mogen wonen, vertelt woordvoerder Carlo van der Borgt. . "Handhavers zullen donderdag alsnog proberen het stel te bewegen om hun tent af te breken."

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel