Bevat Video: Video
Ankeiler: Bij de protestactie Kapsalon Theater in Doesburg hebben handhavers niet opgetreden.

- Bij de protestactie Kapsalon Theater in Doesburg hebben handhavers niet opgetreden. Vooraf had de gemeente aangekondigd te handhaven als de actie in Podium Doesburg door zou gaan, maar toezichthouders kwamen pas langs toen de laatste artiest klaar was.

“Ik vind het wel heel leuk”, zegt trompettist Eric Vloeimans. “Dat ik in een stad woon waar de burgemeester dan effe niet ingrijpt.” Toch vond Vloeimans, die nog geen anderhalf jaar in de Hanzestad woont, het ook spannend. “Het was de eerste keer in mijn eigen stad. Dat geeft sowieso extra spanning.” Hij was dan ook blij dat zijn optreden zonder onderbreking door kon gaan.

Diezelfde ervaring had Linda Speulman. Zij speelde dwarsfluit en trad samen met Ella Kamerich, die de piano voor haar rekening nam. “Ella en ik hadden gisteravond nog contact over of het wel of niet mocht, maar we besloten dat we wel zouden zien hoe het zou gaan. Maar het is allemaal goed gegaan, dat is fijn.”

Museum wordt yogastudio

Niet alleen de theaters openden de deuren tijdens de protestactie, ook Museum Arnhem deed mee. Het museum zit in de laatste fase van een verbouwing, maar besloot voor een select gezelschap de deuren woensdagmiddag te openen. “We vinden het ontzettend belangrijk dat de cultuursector weer open gaat”, zegt directeur Saskia Bak. We snappen ook eigenlijk niet zo goed wat de argumenten zijn waarom cultuur niet open is.”

Bak vindt dat bewezen is dat musea veilig open kunnen. “Je loopt, het is ruim, je kan het binnen de maatregelen doen.” Vloeimans en Speulman hebben dezelfde mening voor de theaters, ondanks de oplopende besmettingscijfers. “Het kan nu al”, is de trompettist van mening. “Alleen ze snappen het gewoon niet. We hebben een omikronvariant en je kunt het gewoon zien aan alle grafieken, het gaat aan alle kanten naar beneden.”

Open ondanks hoge aantal besmettingen

Geconfronteerd met het feit dat de besmettingen juist oplopen zegt Vloeimans. “Dat is toch mooi? Dan zijn we er ook sneller van af.” Speulman drukt zich voorzichtiger uit. “Volgens mij hebben we nu bewezen dat het kan, met alles wat er in het land gebeurt. Laten we hopen dat deze boodschap ook bij de juiste mensen aankomt.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel