Ankeiler: De boa’s die woensdag langs gingen bij de actie van Podium Doesburg, zagen geen reden om in te grijpen.

- De boa’s die woensdag langs gingen bij de actie van Podium Doesburg, zagen geen reden om in te grijpen. Van te voren was er aangekondigd dat er gehandhaafd zou worden, maar de gemeentelijk toezichthouders verschenen pas toen het programma afgelopen was.

“Het programma is vroeger gestopt dan verwacht”, geeft burgemeester Loes van der Meijs in een reactie aan. “Toen handhavers langs gingen waren ze al klaar. Het is vlotjes afgewikkeld, er zijn geen rare dingen gebeurd.” De boa’s hebben de opdracht gekregen om tijdens het evenement langs te gaan, maar daarbij is geen exact moment genoemd. “Als we een inval op een bedrijventerrein doen is ook nooit duidelijk hoe laat dat is en of we iets aantreffen”, schetst de burgemeester een situatie om aan te geven hoe handhaving in zijn werk gaat.

Zie ook: Geen handhaving bij protestactie Doesburg

Daarnaast benadrukt ze dat de actie Kapsalon Theater in de Gasthuiskerk niet op voorhand verboden is. “We hebben het handhavingsprotocol van de Veiligheidsregio willen volgen. We snappen dat het een ludieke actie is, maar moeten ons ook aan de regels houden die opgelegd worden.”

Oproep burgemeesters aan kabinet

In de Volkskrant verscheen donderdagmorgen een opiniestuk van Femke Halsema en Paul Depla, burgemeesters van Amsterdam en Breda, waarin ze schrijven dat de situatie steeds moeilijker uit te leggen is. “Wij willen niet dat de chaos groter wordt, noch dat de woede toeneemt door ongelijke en selectieve handhaving (horeca oogluikend open laten gaan en theaters niet).”

Ze roepen het kabinet daarom op om met een beter plan voor de toekomst te komen. “We kiezen ervoor om de kabinetsmaatregelen uit te voeren en te handhaven (…), maar we willen ook in staat zijn om in deze moeilijke tijd naast onze inwoners, ondernemers en kunstenaars te staan en een beschermende arm om hen heen te slaan, in plaats van hen alsmaar te bestraffen. We kunnen dat echter alleen als het kabinet en parlement gezamenlijk en consequent een toekomstperspectief ontwerpen en inhoudelijk bediscussiëren, en zich uitgebreid verantwoorden over gemaakte keuzes.”

Steun aan oproep

Het stuk is ondertekend door bijna dertig andere burgemeesters van grotere en kleinere steden. De naam van burgemeester Van der Meijs staat er niet onder, maar ze deelde de oproep wel via Twitter. Volgens een woordvoerder van de gemeente Doesburg geeft dat aan dat ze achter de oproep staat en deze steunt.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel