Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Na de lockdown verwachten horecaondernemers een drukke eerste avond in Doesburg Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Greetje van der Veer legt haar vriendin graag vast op de gevoelige plaat tijdens het uitje Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Ankeiler: "Ik vond het verschrikkelijk: alsof je langzaam een klein beetje dood gaat", zo herinnert Greetje van der Veer zich de periode van de afgelopen lockdown.

- "Ik vond het verschrikkelijk: alsof je langzaam een klein beetje dood gaat", zo herinnert Greetje van der Veer zich de periode van de afgelopen lockdown. Samen met een vriendin geniet ze woensdagmiddag in het Doesburgs Stadsbierhuys De Waag van hun lunch. De gelukkige momenten moeten zoveel mogelijk worden vastgelegd op de gevoelige plaat: Greetje blijft druk in de weer met haar telefoon om de fijne momenten vast te leggen op de foto. "Dit hebben we zó gemist!"

De twee dames zijn woensdag zeker niet de enigen die zich in de watten laten leggen na de heropenstelling van de horeca. Roy Kappert is de eigenaar van het etablissement in Doesburg. Zijn telefoon staat roodgloeiend. "Ik heb nu al mijn laatste tafel voor de avond volgeboekt", merkt merkt hij op in gesprek met streekomroep RTV Connect.

Stilte voor de storm

"Mensen zijn allemaal opgewerkt dat ze nu eindelijk weer langs kunnen komen. De mensen zijn hier enorm aan toe; even eruit en onder de mensen zijn", vertelt de uitbater. Op de achtergrond rinkelt opnieuw de telefoon. "Kan ik even de telefoon aannemen?"

Na maanden van beperkingen staat Kappert te popelen om weer aan de gang te gaan. Samen met het personeel pakte hij de afgelopen periode het interieur van het etablissement aan. "Wij zijn ontzettend blij dat wij nu weer open kunnen."

Een steenworp verderop wordt het eerste biertje van de dag getapt aan de bar bij Eetcafé Bruut. "Ik ben het bijna verleerd om aan de toog te zitten", reageert de eerste gast die aanschuift aan de bar. "Het werd wel eens een keer tijd dat we weer normaal gaan doen met z'n allen", stelt hij terwijl hij een eerste slok neemt. "Heerlijk, proost!"

"Iedereen wil dat alles weer normaal wordt"

Achter bar maakt Selina van Hummel zich op voor een drukke eerste avond. "Wij zijn al snel helemaal volgeboekt. De mensen zijn enthousiast dat ze er weer uit kunnen na zo'n lange tijd binnen zitten. Ik denk dat het wat iedereen betreft allemaal wel weer normaal mag worden."

Ook Van Hummel en haar collega's hebben de lockdown benut om het interieur van de zaak op te knappen. Bovendien is de keuken van het restaurant zich gaan richten op bestellingen en afhaal. "We zijn tot afgelopen dinsdag druk bezig geweest met schilderen, verbouwen, opknappen en opruimen." ( Tekst loopt door onder de videoreportage van streekomroep RTV Connect)

Ze geeft toe dat het lastig is weer de juiste motivatie te hervinden. De horecavrouw is er namelijk nog lang niet gerust op dat de lockdowns nu definitief tot het verleden behoren. "Het wordt wel steeds lastiger: elke keer mag je weer open, en dan na een paar maanden ben je weer dicht, dus de motivatie is wel een stukje anders dan normaal. Pas als alles echt weer helemaal open gaat, kunnen wij ook weer gewoon helemaal aan de bak."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.