Bevat Video: Video
Ankeiler: De 9-jarige Valerie van Aalst koopt een grotere shredder met het prijzengeld dat ze gewonnen heeft bij de Kern met pit-prijs.

- De 9-jarige Valerie van Aalst koopt een grotere shredder met het prijzengeld dat ze gewonnen heeft bij de Kern met pit-prijs. Ze ruimt zwerfvuil op en zamelt plastic in bij de Kliko voor haar huis, hier maakt ze vervolgens kleurrijke plastic bankjes van.

Naast de 1000 euro omdat Valerie meedeed aan de prijs, ontvangt ze nu ook 1500 euro voor de winst. Met dit geld wil ze het initiatief, Plastic Valley, verder uitbreiden. Een grotere ‘shredder’ staat op haar verlanglijstje, daar kan ze meer plastic mee versnipperen. Hierdoor kan ze makkelijker en sneller meer bankjes kan maken.

Op 8-jarige leeftijd is Valerie begonnen met het inzamelen van plastic en na een jaar is dit uitgegroeid tot Plastic Valley. De jonge onderneemster kan tot in de puntjes uitleggen hoe het proces werkt. “We gebruiken voor het maken van de bankjes alleen bepaalde soorten plastic, want we kunnen niet al het plastic gebruiken. Sommige soorten zijn slecht voor je en daar kun je ziek van worden”, vertelt de 9-jarige. Het plastic wordt tot kleine stukjes gemalen en vervolgens omgesmolten in kleurrijke balkjes voor de bankjes. Haar ouders helpen een handje mee met het maken van de bankjes. “Vanwege de veiligheid helpen we haar bij het smelten”, zegt haar moeder.

Het winnen van de Kern met pit-prijs zorgt ervoor dat ze nu ook kans maakt op de Nationale prijs, de Gouden Pit. Op 25 juni is de prijsuitreiking hiervan en weet Valerie of ze hier óók winnaar van wordt en 3000 euro mee naar huis mag nemen.

Door: Aniek Beekman

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel