Ankeiler: De meningen over het besluit om het bestemmingplan van industrieterrein Verhuellweg in Doesburg te wijzigen verschillen.

- De meningen over het besluit om het bestemmingplan van industrieterrein Verhuellweg in Doesburg te wijzigen verschillen. De betrokken bedrijven zijn blij, terwijl de tegenstanders zich beraden op verdere stappen.

“Wij zijn zeker blij”, zegt Guus van Groningen van de Rotra, één van de bedrijven op het industrieterrein. “We kunnen nu verder met het uitwerken van onze plannen. Daar is nog niks concreet aan, want we hebben dit besluit afgewacht.” Jan van Amstel van de Gestichten Doesburg, één van de tegenstanders is niet blij met het besluit. “Wij vinden dat er onvoldoende naar het rapport van onze jurist gekeken is. Er zijn wel vragen over gesteld, maar het is niet echt ter sprake gekomen.”

Dat rapport kwam erg laat en werd op het laatste moment nog bij de stukken voor de vergadering gevoegd, erkent ook Van Amstel. “Maar wat ons betreft had er meer ingezeten. Het is het enige kritische stuk dat bij de stukken zat.” Van Groningen is het niet met hem eens. “Er is nu twee keer gebleken dat het klopt en alles aan de wet- en regelgeving voldoet.”

Dubbel gevoel bij second opinion

Twee keer, want de gemeenteraad vroeg eind september om een second opinion van het eerste onderzoek. Beide mannen hebben een dubbel gevoel bij dat document. “Het heeft onnodige tijdsvertraging opgeleverd en veel extra geld gekost”, zegt Van Groningen. Van Amstel: “Er is alleen gekeken of de onderzoeken die eerder gedaan waren klopten, er is weinig extra informatie bijgekomen.

Desondanks is Van Groningen toch wel blij dat het tweede onderzoek gedaan is. “Het bewijst wat we al wisten. Hopelijk brengt dat mensen weer nader tot elkaar.” Om een deel van die tegenstand weg te nemen, stelde het CDA donderdagavond voor een denktank in het leven te roepen zodat de voor- en tegenstanders weer bij elkaar komen. Van Groningen weet nog niet of hij inwoners bij de plannen gaat betrekken. Voor Van Amstel hoeft het niet. “Dit komt als mosterd na de maaltijd, inspraak regel je vooraf, niet achteraf.”

Gang naar de rechter

De tegenstanders sluiten een gang naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter niet uit. “We gaan kijken of we een verzoek tot vernietiging in kunnen dienen”, zegt Ruud Smit van de Stichting Fraterwaard. “Daarvoor gaan we met onze adviseurs kijken of dat haalbaar is.” Van Groningen maakt zich daar geen zorgen om. “Ik zie niet in waarom het vernietigd zou worden. De onderzoeken zijn zorgvuldig gedaan en dat blijkt uit de second opinion.”

Bij Ubbink, één van de andere bedrijven op Verhuellweg die uit wil breiden, kon vrijdag niemand inhoudelijk reageren.

Zie ook

Rotra en Ubbink mogen uitbreiden van gemeenteraad

Second opinion naar uitbreiding Rotra en Ubbink Doesburg afgerond

'Stop de verdozing': inwoners Doesburg in actie tegen uitbreiding bedrijven

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel