Bevat Video: Video
Ankeiler: Stichting Het Vergeten Kind reist een week door het land om de gesloten jeugdzorg af te schaffen.

- Stichting Het Vergeten Kind reist een week door het land om de gesloten jeugdzorg af te schaffen. Vorige week bleek uit onderzoek van de stichting dat jongeren vaak getraumatiseerd weer terugkeren in de maatschappij. De tour startte maandag bij Jeugdbescherming Gelderland in Arnhem, waar de 19-jarige Carlijn haar verhaal vertelde.

“Ik voelde me echt vervreemd van de wereld toen ik na een jaar en drie maanden weer naar huis ging”, begint Carlijn haar verhaal. Ze kwam in de gesloten jeugdzorg terecht omdat ze in de eetstoorniskliniek wel aan haar anorexia geholpen kon worden, maar niet aan haar depressiviteit en suïcidaliteit. “Ik wist niet meer hoe ik mezelf een plek in de maatschappij kon aanmeten toen ik thuis kwam, hoe ik gewoon moest leven.” Bestuurder Arno Lelieveld van de Jeugdbescherming schrok van haar verhaal. “Ik vond het heel indringend om haar verhaal te beluisteren.” Hij kent de verhalen, maar was blij om het verhaal van Carlijn zelf te horen. “Je begrijpt het niet als je het zelf niet meegemaakt hebt, maar een gesprek maakt het voor mij makkelijker om er aandacht voor te hebben om te zorgen dat het stopt.”

De gesloten jeugdzorg afschaffen is ook wat Het Vergeten Kind wil. “Dat doen we op twee manieren”, zegt directeur Margot Ende – Van den Broek. “We willen een aanpassing van de Jeugdwet, zodat het niet meer mogelijk is om kinderen in de gesloten jeugdzorg te plaatsen. Daarnaast willen we dat de kinderen en hun ouders eerder geholpen worden, zodat die zorg ook helemaal niet meer nodig is.”

Nog dagelijks last

Carlijn heeft nog steeds last van haar opname. “Ik heb een hulphond en dat doet me heel goed. Ze is een stok achter de deur om te blijven leven.” En ze focust zich op leuke dingen. “ Ik hou heel erg van muziek en zingen. Daarnaast wil ik mijn ervaring inzetten om te zorgen dat mijn ervaringen niet voor niks geweest zijn.”

Terug zijn in de ruimte waar ze zelf vijftien maanden zat, is lastig. “Het is gek, maar ook wel anders. Hier zitten er geen tralies voor de ramen en ik had geen whiteboard, de turfstreepjes stonden op de muur. Het komt dichtbij, maar ik kan me er ook wel overheen zetten denk ik. Het is voor een goed doel.”

Weg naar verandering

Niet alleen Carlijn en Ende – Van den Broek willen dat de gesloten jeugdzorg stopt, ook Lelieveld ziet het graag anders. “We moeten er iets mee en dat is ook wat we willen. Dat geldt voor mijn collega-bestuurders en ook voor de hulpverleners in de jeugdzorg. Maar we hebben elkaar nodig om te inspireren en vertrouwen te geven dat het ook echt gaat veranderen.”

Voor het zover is, rijdt de bus deze dagen door Nederland en is er een petitie. “Zodat we druk kunnen zetten op iedereen die aan de knoppen draait om dit echt te stoppen”, aldus de directeur van de stichting. Carlijn vult haar aan: “We hopen echt dat we zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen. Zodat er echt wat verandert in de gesloten jeugdzorg, want daar doen we het natuurlijk voor.”

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.