Bevat Video: Video
Ankeiler: De gemeenteraad van Arnhem behandelt woensdagavond opnieuw een voorstel van Denk Verenigd Arnhem om zichtbare religieuze uitingen toe te staan als onderdeel van het uniform van gemeentelijke gezagsdragers, zoals boa's.

- De gemeenteraad van Arnhem behandelt woensdagavond opnieuw een voorstel van Denk Verenigd Arnhem om zichtbare religieuze uitingen toe te staan als onderdeel van het uniform van gemeentelijke gezagsdragers, zoals boa's. Het voorstel is mede ondertekend en ingediend door D66.

Tijdens de raadsvergadering van 19 januari was de gemeenteraad tot op het bot verdeeld. De stemmen waren gestaakt met 18 vóór en 18 tegen het voorstel. Drie raadsleden waren afwezig. Volgens de motie ‘Een inclusief uniform bij Toezicht en Handhaving’ moeten zichtbare godsdienstige of levensbeschouwelijke uitingen worden toegestaan. Dat zou passen bij de ambities rondom diversiteit van de gemeente. Denk Verenigd Arnhem denkt dat het voorstel woensdagavond wel op een meerderheid kan rekenen, meldt streekomroep RTV Connect.

(Tekst gaat verder onder deze video.)

‘Inclusief uniform'

Volgens de indieners van het voorstel, Denk Verenigd Arnhem en D66, zal het toevoegen van zichtbare religieuze uitingen bijdragen aan de ‘inclusie en diversiteit’, zo stellen de indieners van het plan.

Scheiding kerk en staat

Bij de behandeling van de motie stelde Gerrie Elferink van de SP dat het voorstel niet te rijmen valt met de scheiding tussen kerk en staat. Nico Wiggers van de Arnhemse ouderenpartij wilde weten of mensen met een vergiet op hun hoofd dan ook mogen solliciteren als toezichthouder of handhaver bij de gemeente Arnhem.

Yildirim Usta van Denk Verenigd Arnhem kreeg steun van een deel van de D66-fractie. Bij de stemming bleek het voorstel voor verdeeldheid binnen die laatst genoemde partij te zorgen: vier van de fractieleden stemden vóór, terwijl één D66- fractielid tegen het plan stemde.

'Signaal'

Wethouder Martien Louwers gaf bij de behandeling van de motie aan dat indien de motie wordt aangenomen door de gemeenteraad, dit vooral gezien moet worden als een politiek signaal richting de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Volgens Louwers zijn er op verschillende plekken in het land soortgelijke geluiden over het uiterlijk van gezagsdragers bij gemeenten te horen. Als de motie een meerderheid krijgt, is dat vooral een politiek signaal richting de VNG om de voorschriften over het uiterlijk van handhavers bij gemeente te heroverwegen, meent Louwers.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel