Ankeiler: Het aangenomen voorstel van DENK Verenigd Arnhem en D66 om zichtbare uitingen van geloof toe te staan aan het uniform van boa's, leidt tot vragen in de Tweede Kamer.

- Het aangenomen voorstel van DENK Verenigd Arnhem en D66 om zichtbare uitingen van geloof toe te staan aan het uniform van boa's, leidt tot vragen in de Tweede Kamer. De Partij voor de Vrijheid wil van de minister van Justitie en Veiligheid weten of het Arnhemse idee in strijd is met landelijk beleid.

De Arnhemse raad stemde vorige week in met het voorstel, dat het mogelijk moet maken om bijvoorbeeld een hoofddoek of keppeltje toe te laten als zichtbaar onderdeel van het uniform voor toezichthouders.

De PVV wil weten wat de minister gaat doen om het Arnhemse plan tegen te houden. Volgens de partij van Geert Wilders zou Arnhem een voorbeeld moeten nemen aan de burgemeester van Utrecht. Die wil eenzelfde voorstel uit haar gemeenteraad niet uitvoeren. De Utrechtse burgemeester Dijksma vindt het niet het juiste moment, omdat een meerderheid van de Tweede Kamer in december nog instemde met een verbod om hoofddoekjes toe te voegen aan het uniform. Ook de VVD kondigt aan vragen te stellen over de kwestie.

De vorige minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, schreef in december nog een brief aan de Tweede Kamer na vragen van JA21. Daarin schreef Grapperhaus: "Gezien het feit dat hier sprake is van lokaal werkgeverschap zal ik de komende tijd verkennen hoe op adequate wijze opvolging kan worden gegeven aan de moties". De PVV wil nu weten hoe de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, die belofte van haar voorganger gaat nakomen.

Hoofddoekjes-voorstel Arnhem maakt landelijk veel los

Dat het voorstel is aangenomen, betekent niet dat toezichthouders en handhavers in Arnhem per direct een keppeltje, tulband of hoofddoekje mogen dragen op straat. Wethouder Martien Louwers zegt het plan te willen bespreken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2014 werd door de VNG een 'modeluniform' vastgesteld waaraan ook Arnhem zich moet houden. Het uniform van boa's in heel Nederland moet voldoen aan de afgesproken voorschriften omdat dat goed is voor de herkenbaarheid van de gemeentelijke toezichthouders. Ook Arnhem moet zich daar nog aan houden en dus kan het uniform in Arnhem niet direct worden gecombineerd met een zichtbare uiting van geloof.

'Niet echt een neutraal stukje stof'

In de media is een levendige discussie losgebarsten over het Arnhemse voorstel. Nadat tv-programma Op1 een fragment uit een reportage van streekomroep RTV Connect vertoonde, werd het onderwerp ook veelbesproken op de sociale media. Presentatrice Fidan Ekiz besprak in OP1 een fragment waarin Yildirim Usta van DENK Verenigd Arnhem stelt dat het hoofddoekje de neutraliteit van boa's niet zou aantasten. De presentatrice betoogt dat het Arnhemse voorstel niet te rijmen is met de scheiding tussen kerk en staat.

'Geloof gescheiden houden van uniform'

Volgens Ekiz is het voorstel niets meer dan symboolpolitiek. Oud-atleet Gregory Sedoc, aanwezig in dezelfde tv-uitzending, is het het met de presentatrice eens. Sedoc werkt nu bij de politie. “Het is altijd link wat ik nu zeg, maar ik vind dat je als politieman in mijn geval altijd neutraal moet zijn. Het geloof moet altijd gescheiden zijn ten opzichte van het uniform dat je draagt.”

Op sociale media reageert de VVD ontstemd op het Arnhemse voorstel. Volgens de partij gaat de minister de neutraliteit van het boa-uniform landelijk vastleggen en zou daarbij geen ruimte zijn voor 'hoofddoek, keppeltje of wat dan ook'.

De Nederlandse Bond voor boa's had ook kritiek op het voorstel. Volgens de bond zou er geen behoefte zijn aan religieuze toevoegingen als onderdeel van het uniform. Ook meent de bond dat de neutraliteit in het geding komt wanneer zichtbare religieuze uitingen wel zouden worden toegestaan als onderdeel van het uniform.

'Voorstellen zijn van gelijke zwaarte'

Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden laat desgevraagd weten dat een aangenomen motie in de gemeenteraad van gelijk gewicht is vergeleken met een motie die een meerderheid behaalt in de Tweede Kamer. "De ene richt zich tot het gemeentebestuur, de andere tot de regering", aldus Voermans.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.